Pre nego što prepoznate trenutak da krenete dalje, da se oslobodite sputanosti, možete se boriti sa raznim preplavljućim osećanjima i možete pokušavati da ih potisnete, što vam neće uspeti. Možete osećati da više ne možete da izdržite i pokušavati sebi da racionalno objasnite šta vi to u stvari, izdržavate i šta je to što više ne možete. Evo nekih prepoznatljivih signala da ste predugo zaglavljeni na jednom mestu u sebi, u svom životu, u emotivnim odnosima, u razvoju karijere.

Ne razvijate se

Kada osećate da stagnirate, da se vrtite u krug, da se ne menjate i ne razvijate, vreme je da krenete dalje, bilo da se radi o bliskom odnosu, vezi ili poslu. Pristajanje na sputanost iz straha da nećete umeti ili pronaći nešto bolje, najgori je neprijatelj vašeg ličnog rasta i razvoja. Jer, ne sputavaju vas druge osobe i okolnosti, nego strah. Da biste se razvijali, morate istraživati – sebe i sopstvene mogućnosti – odnosno, morate rizikovati i izaći iz zone komfora. Čovek koji se ne menja, ne razvija se. Ne možete uvek imati iste standarde i merila sreće i ispunjenosti, ili se stalno miriti sa tim da niste ostvarili ništa od onog što ste želeli. Zato postojite, da biste išli napred i menjajući se, postajali sve više ono što jeste. 

Osećate se potcenjeno 

Osećanje da ste vrednovani i cenjeni, vitalan je deo svakog odnosa, kao i svake poslovne pozicije. Ukoliko osećate da vas uzimaju zdravo za gotovo, da ne cene energiju koju ulažete u neki odnos, napor koji ulažete u posao, odnosno, da rezultati koje postižete nisu adekvatno nagrađeni i ocenjeni, za vas je toksično da ostanete na tom mestu u sebi i svom životu. Jer, počećete da se osećate ogorčeno i samopoštovanje će vam biti narušeno. Ako znate da ste dali sve od sebe, podneli žrtve, prevazišli teške momente, uložili sve što ste imali i umeli, a ne dobijate potvrdu za to, treba da se pomerite. 

Plačete mnogo više nego inače

Plakanje je obično rasterećujuće i pročišćavajuće, ali ako plačete svakodnevno i nalazite olakšanje, onda te suze ne oslobađaju emocije, već samo smanjuju pritisak, koliko da možete da dalje podnosite pritisak. Jedini način da oslobodite osećanja, jeste otvoren razgovor – sa partnerom, šefom, prijateljem. I budite spremni da će to biti neprijatno, možda i krajnje bolno i da će ishod verovatno biti takav da ćete taj odnos (poslovni, prijateljski, emotivni), morati da prekinete. 

Comments