Mudrost dolazi sa godinama, jer ima mnogo veze sa iskustvom, sa navikom da posmatramo, stanemo, razmislimo, ili dozvolimo da nam se rešenja ukažu, umesto da jurcamo i iznosimo stvari “na mišiće”. Ali, godine nisu znak mudrosti, niti je mudrost zagarantovana starenjem, već je pre svega znak duhovnog razvoja, bogatstva unutrašnjeg života, ljubavi, prihvatanja i davanja. Ovo su znaci da si na putu omudrenja.

Sve više uživaš u davanju

Radosti davanja nisu svakome dostupne, a sebični i džangrizavi matorci nisu karikature i likovi iz crtaća, nego osobe koje svakodnevno srećemo. Ako se tvoja radost davanja povećala, ako sve lakše pružaš saosećanje, oproštaj, razumevanje, strpljenje, savet i pomoć, to znači da se nećeš pridružiti tim nezadovoljnim likovima. Mudra osoba shvata da je dužna da sa ljudima podeli svoja saznanja i dostignuća, koja su došla kroz učenje i posmatranje, duboko razumevanje odnosa i samih sebe, preispitivanje, razmišljanje i samospoznaju. Možda nam sa godinama opadaju intelektualne sposobnosti, ali možda se samo oslobađa prostor na našem “hard-disku” za novu vrstu duhovne inteligencije.

View this post on Instagram

Keep shining. ✨🌟💫Art by @anastasia.tasou

A post shared by Glitter Guide (@glitterguide) on

Ne ponavljaš greške iz prošlosti

Potpuno ti je jasan mehanizam učenja na greškama i mnoge važne lekcije si savladala – prepoznaješ situacije u svom životu (i životima svojih bližnjih) u kojima si pravila ishitrene poteze i sada si u stanju da instiktivnu reakciju (obično odbrambenu) zameniš promišljenom i intuitivnom akcijom.

Comments