Suština pozitivnosti je u osnaživanju realnosti. Ne treba da verujete u bajke i da očekujete čuda, gradeći čardake ni na nebu ni na zemlji, nego da znate gde ste, kuda ste krenuli, kada mislite da treba da stignete i koliko ste odmakli na putu. Cilj je uvek tamo negde, ali percepcija je ono što se računa. Ako ga gledate sa pozicije pešaka, kao put kome ne vidite kraja i koji vas zamara, imaćete utisak da ni malo ne napredujete. A ako gledate odozgo, iz ptičje perspektive, videćete koliko ste već odmakli, i koliko puta po još toliko dok ne stignete. Doduše, ciljevi znaju da se pomeraju, ali to se dešava srazmerno našem postignuću. Ako vam izgleda da se cilj udaljio, to je možda zato što ste se vi približili, pa su vam porasle i mogućnosti i težnje. Možda mislite da ste zaglavljeni u nekom tranzicionom periodu, a realno vam već ide na bolje – prepoznajte signale:

znaci Znaci da vam ide NABOLJE, iako trenutno tako ne izgleda

Tačno znate šta nećete

To je na pola puta od spoznaje onoga što hoćete. Stvari koje ne želite, moći ćete da prepoznate i odbacite, da im se uklonite s puta ili da se pritajite dok ne prođu, sada kad znate koje su to stvari. Nećete se upecati na istu priču, nećete ponovo ispasti naivni, nećete propustiti sledeću priliku, nećete prepustiti drugome da odlučuje o onome što je za vas važno, nećete oklevati da se zauzmete za sebe i ako mrzite konfrontaciju i nećete dozvoliti da vas neko iskorišćava i tretira vas bez poštovanja. Nećete slušati zdravorazumske savete, nego svoju intuiciju i nećete toliko zamerati sebi ako opet pogrešno procenite. Ima toliko toga što nećete, da ćete nastojeći da ispratite sve te smernice, sigurno dospeti do onoga što zapravo hoćete. Iskristaliće se. Možda vam izgleda kao da se to nikada neće dogoditi i da ćete večno ostati konfuzni i orijentisati se jedino u odnosu na promašaje, greške, katastrofe i povrede, ali to je proces – oporavak, odrastanje, sazrevanje – za sve treba vremena.

Nalazite se na emotivnoj klackalici

Emocije vas dižu i spuštaju, ne možete da kontrolišete kada ste gore, a kada dole i ne možete da ne reagujete, kao da vas sve nekako preterano pogađa. Ali to znači da ste u procesu oporavka (rasta, razvoja) izašli iz faze zatvorenosti i potiskivanja i da više ne trošite energiju u suzbijanju i umrtvljavanju osećanja. Ako osećate sve što osećate, znači da ste živi u pravom smislu, a ako ste na klackalici, znači da je sledeća faza balans.

Comments