Jedan od načina da se ženama “zapuše” usta kada se žale na svoje muževe jeste odgovor “sama si ga birala”, što znači ćuti, trpi, pomiri se sa tim i nastavi sa svojim životom. I sama ta rečenica mnogo govori o društvu u kome živimo, u kome je žena žrtva, neko ko mora nešto da trpi, bilo zarad supruga ili dece. Takođe, to govori da živimo u jednom vrlo neempatičnom društvu.

Jeste da se vremena menjaju i da je sada stopa razvoda veća nego što je ikada bila. Mnogi to tumače kao nešto negativno, ali smatram da to i pored svih negativnih posledica jeste vrlo pozitivna statistika. Ta statistika govori da ni žene ni muškarci više ne žele da ostaju sa partnerom sa kojim nema ljubavi, jer je sramota izaći iz braka. I žene i muškarci su sve manje spremni da trpe fizičko i psihičko nasilje u brakovima. Ali, mi i dalje imamo to “sama si ga birala”.

Da li to “sama si ga birala” znači treba da budeš zahvalna što si uopšte imala izbor? Da li to znači da treba da snosiš posledice, čak iako to ne zaslužuješ. U toj rečenici se oseti dašak krivice, u smislu “ko ti je kriv”.

Razumite, žene ne bi izabrale da budu u takvim brakovima da su znale da će postati takvi. Niko ne bi birao loš brak, nasilje i trpljenje nekog drugog. I zaista nije ok da nekog drugog ućutkujemo kada pokazuje svoje nezadovoljstvo. Stvar je u tome da je to nezadovoljstvo prvi korak – znači da je ta osoba osvešćena da nije zadovoljna. Nemojte isključivati činjenicu da nekad tek kasnije u životu uvidimo da smo pogrešili, da se partner može promeniti na način na koji nikada ne bismo očekivali. Nekad je potrebno da prođe izvesno vreme dok nismo u stanju da objektivno sagledamo stvari i kakav je partner zaista – ta ista osoba koju smo nekada gledali kroz ružičaste naočare.

Comments