Većina vas uživa u kupkama, gelovima za tuširanje, mirisnim želeima, kuglama, mleku i drugim aromatičnim sredstvima. Međutim, da li znate da za njihovo postojanje treba da zahvalite starom dobrom sapunu?

Praverzija sapuna postojala je još u drevnim vremenima. Prva formula za njegovu izradu pronađena je u vavilonskim glinenim pločama iz perioda oko 2,800. godine pre nove ere, a podrazumevala je mešavinu pepela i kuvane životinjske masti. U Egiptu, oko 1,500. godine pre nove ere, koristilo se sredstvo nalik sapunu, o čemu svedoče pisani tragovi na grobnicama. Rimski filozof i lekar Galen u drugom veku naše ere govori o izradi sapuna za masovnu upotrebu. Prvi sapuni su izrađivani od životinjske masti, da bi tek u srednjem veku počelo eksperimentisanje sa maslinovim uljem i masnom sodom.

Industrijska revolucija se odrazila i na proizvodnju sapuna, tako da je u osamnaestom veku počela ekspanzija ovog proizvoda na tržištu.

Danas je sapun deo naše svakodnevice, pa često i ne obraćamo pažnju na njegovu važnost. Sa stanovišta današnje ponude, izgled običnog sapuna bismo mogli okarakterisati kao dosadan i neinventivan. Međutim, to ne mora biti tako. Ukoliko ste raspoloženi i spremni za kreativni rad, pokušajte da napravite svoj sapun prema ličnom ukusu i senzibilitetu. Koraci za izradu dekorativnog sapuna su:

1. Sapunsku bazu otopite na pari i dodajte eterična ulja, boju i dekorativne dodatke po izboru.

2. U otopljenu bazu možete dodati i malo tečnog glicerina (1 kašičica na 100 g baze), koji će sapunu dati dodatna hidratizirajuća svojstva. Takođe, možete dodati i zobene pahuljice ili griz (1 kašičica na 100 g baze), i tako postići piling efekat.

3. Otopljenu smesu izlijte u kalupe (mogu biti i za kolače, ili u klasičnu tepsiju, da biste ga posle mogli seći na komade).

4. Potrebno je sačekati tri do pet dana kako bi se stvrdnuo i formirao. Nakon toga, sapun je spreman za upotrebu.

Evo nekoliko predloga kako može da izgleda vaš sapun:

slika 167 Zona kreativnosti: Izrada sapuna

Miris vanile odlično ide uz izgled deserta

slika 242 Zona kreativnosti: Izrada sapuna

Nežne nijanse asociraju na svežinu i proleće

slika 329 Zona kreativnosti: Izrada sapuna

Miris limete se slaže uz jarke boje

slika 429 Zona kreativnosti: Izrada sapuna

Veseli sapun na tufne je pravi pogodak za mlade

slika 531 Zona kreativnosti: Izrada sapuna

Zemljani tonovi odaju utisak prirodnog proizvoda

Vaš sapun ne mora biti običan, istražujte mirise i njihove kombinacije, igrajte se sa citrusnim i cvetnim notama, eksperimentišite sa dodacima u vidu suvog cveća, semenki, začina, trava, pokušajte da dobijete neku intresantnu nijansu: neon zelenu ili pak, modro-plavu, ubacite u kalup školjke, kamenčiće, ili listiće gotovog sapuna, kombinujte boje, mirise, dodatke. Igrajte se, i ne libite se da rizikujete, jer samo tako ćete napraviti originalan i unikatan sapun.


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Comments