Autorportret Fride Kahlo prodat je na aukciji u Njujorku za neverovatnih 34.9 miliona dolara. Ovaj događaj ju je učinilo najskupljom latinoameričkom umetnicom svih vremena, zasenivši supruga Diega Riveru čija je reputacija, kao i cene njegovih dela, ranije zasenjivale nju i njeno stvaralaštvo. Danas, Kahlo, skoro sedam decenija od njene smrti u 47. godini, važi za jedno od najprepoznatljivijih lica svetske umetnosti. Njen izgled, sa očima iz kojih isijava stav i čuvenim spojenim obrvama, prepoznatljiv je kao Rembrandtov i Warholov.

Nesporno je da je Frida Kahlo bila sjajna umetnica. Merilo za kvalitet ne ogleda se u aukcijskoj ceni koja, čini se, ukazuje na oskudicu vanvremenskih umetnika i njihovu poželjnost među globalnim superbogatašima. Na primer, Fridin autportret pod nazivom Diego i ja, kupio je argentinski biznismen i kolekcionar Eduardo Costantini. Ipak, mora se ukazati i na fenomen porasta cena Fridinih slika – sa desetina hiljada dolara 80-ih na desetine miliona danas – odražava njenu asimilaciju iz uskih kanala istorije umetnosti u široku reku popularne kulture.

Kahlo, čiji su život i umetnost bili predmet velikih izložbi u Londonu i Njujorku 2018. godine, postala je višegodišnja modna inspiracija, izrazito uticajna na dizajnere, slično kao što je bila Grace Kelly. Između ostalog, njeno lice krasi odeću i razne predmete pokućstva; postavši svojevrsni brend. Njen portret se čak video i na narukvici koju je Theresa May nosila u toku svog užasnog govora dok je vodila glavnu reč na konferenciji konzervativaca 2017, usred kog je tadašnji premijer dobio napad kašlja. Da se sad ne navraćamo na tu scenu, samo ćemo reći da oni koji imaju bujniju maštu, smatraju da je gospođu May proklela Frida Kahlo, koja bi sigurno bila ogorčena idejom da njena fizionomija bude povezana za zglob tadašnje konzervativne premijerke.

Comments