Rihannin brend Fenty od svog nastanka pomera granice modne industrije i pokreće raspravu o bitnim društvenim i socio-ekonomskim pitanjima, a ovo je druga godina zaredom da brend lansira aktivnu kampanju tokom oktobra meseca kako bi podigli svest o raku dojke. Nova Savage x Fenty kampanja pre nekoliko dana je osvanula na profilima brenda, a njene glavne zvezde su žene koje su pobedile rak dojke.

Cayataniti, Ericki i Nykii je pre nekoliko godina dijagnostifikovan agresivni rak, a zbog svoje društvene pozicije, pola i rase, bila je potrebna duga borba da bi se izborile za svoja prava. Podstičući ih da ispričaju svoje iskustvo, Rihanna se nada da će podići svest kod drugih žena o važnosti redovnih pregleda, ali i pokazati svetu sa kakvim se sve problemima i predrasudama one suočavaju tokom dugog perioda lečenja, naročito ako su iz siromašnijih društvenih slojeva ili pripadaju drugoj rasi. Osim edukovanja o ovoj bolesti, ove 3 žene i cela kampanja fokusiraju se na formiranje jedinstvenog, univerzalnog sistema za podršku ženama obolelim od raka dojke širom sveta.

Cayatanita je pre 2 godine počela da koristi društvene mreže kao sredstvo izražavanja i odlučila da sa drugima podeli ceo proces nakon što joj je sa 32 godine dijagnostifikovan rak. Sve to se desilo samo 7 godina nakon što se izborila sa teškim kardiovaskularnim problemima i prošla niz operacija. “Bila sam poptuno uništena, ali sam znala da moram da idem dalje i prevaziđem tu situaciju. Osećala sam da je bitno da podelim ono kroz šta prolazim jer su informacije i istraživanja o ovoj bolesti neznatni, a žene često ne znaju koje su njihove opcije. Pomoću svojih profila sklopila sam vredna prijateljstva i našla snagu da prevaziđem teške dane.” Prošlog meseca ova hrabra žena pojavila se na Fenty reviji uz supermodele kao što je Bella Hadid.

Comments