5 najčešćih mitova o kosi koje treba odmah da zaboraviš

Nedeljni horoskop: 17.mart – 23.mart

Wannabe editorijal: NEON FEVER

Za više od trenutka: Vikend rituali koje treba da usvojiš, kako bi ti nedelja bila manje stresna

Wannabe Fit: DETOX smoothie (VIDEO)

Spremna za proleće: Kako da sprovedeš sedmodnevni detoks tela

Kako da rešiš problem otečenih kapaka i podočnjaka?

Verovala ili ne: 5 jutarnjih navika zbog kojih dobijaš na težini

Horoskop otkriva: Šta vam je potrebno da čujete kad vam je srce slomljeno?

Ove stvari ti niko nije rekao o zaljubljivanju u najboljeg druga

Choomich otvorio Fashion Week

Choomich otvorio Fashion Week

Svečano otvaranje 29. Amstel Fashion Weeka upriličeno je u Choomich Design District-u 26. marta. Event sa temom MODAMORFOZA je na jedinstven način kroz fotografije Miloša Nadaždina predstavio sve dizajnere i radnje ovog novog centra autorske mode.

13net Choomich otvorio Fashion Week 12 net Choomich otvorio Fashion Week

Kada je sada već daleke 1998. godine u okviru izuzetnog projekta “Žudnja za životom” beogradska manekenka Maja Atanasijević izvela destriptiz na stepenicama Čumićevog sokačeta, to je bio modni incident i umetnička provokacija. U epicentru estradno-šanerske moći, u centru Beograda, u nekada prvom šoping-molu u prestonici, slučajni prolaznici su prisustvovali efektnom umetničkom performansu koji je apostrofirao jezu devedesetih – estradne pevačice, njihove hitove za mase i jefitini imidž striptizeta koji se graničio sa vulgarnošću. Potom je u kratkom vremenskom periodu u ovom jedinstvenom tržnom centru na otvorenom, u kome se nekada išlo po italijanske cipele i svakoliku garderobu sa Zapada, zavladala tišina.

Otprilike u isto vreme beogradski Fashion Week bio je u prvim godinama postojanja i to kao autentična urbana provokacija – revije mladih dizajnera održavale su se u ambijentalnim prostorima poput beogradske Barutane, manekeni modnog studija “Click” (između ostalih i pomenuta Maja Atanasijević) bili su vedete noćnog života Beograda, a interesovanje za autorsku modu bilo je posebno među mlađom publikom, koja se uz elektronsku muziku obrazovala na magazinima The Face, Dazed&Confused i i-D. Generacije beogradskih dizajnera stasale su upravo na beogradskoj Nedelji mode, u godinama kada su odlazeći u inostranstvo, gde su stvarali svoje internacionalne karijere, posmatrali kako se Čumićevo sokače, nekadašnji prestonički modni bum pretvara u hrpu avetinjski praznih izloga.

56n Choomich otvorio Fashion Week

U eri u kojoj je monogram modna kultura izuzetno dominantna, posebno u Srbiji u kojoj je godinama tekstilna industrija uništavana, i gde se, paradoksalno, statusni simbol stiče zahvaljujući jednoj trivijalnoj stvari kakva je markirana tašna, autorska moda dođe više kao ekskluzivni koncept – u odnosu na ograničen broj kupaca i nemogućnost šire prezentacije. A onda je od nedavno, od jednostavne privatne inicijative stvoren modni koncept koji je za samo nekoliko meseci promenio imidž najpoznatijeg šoping mola u gradu.

55n Choomich otvorio Fashion Week

Da Čumić ponovo postane trendi modna destinacija u gradu, pobrinula se ekipa koju čini više od četrdeset beogradskih dizajnera, afirmisanih kod nas i u svetu, višestruko nagrađenih za svoje kolekcije na beogradskom Fashion Week-u, najvažnijoj modnoj manifestaciji u zemlji. Nekadašnji Čumić je danas Choomich Design District, mesto na kome po prvi put u zemlji svoje radnje imaju različite generacije beogradskih dizajnera, od nekih koji su se davno upustili u proizvodnju i prodaju, poput Verice Rakočević, do nove generacije mladih dizajnera koje poslednjih godina predvode Dejan Despotović, Tijana Pavlov, Ana Ljubinković…

3n Choomich otvorio Fashion Week

Na inicijativu modnog tandema “Punkuffer” koji čine Bojan Milisavljević i Marko Nenadić, Verice Rakočević i najmlađe ekipe beogradskih modnih kreativaca, od novembra u centru grada u Čumićevom sokačetu rade radnje u kojima se prodaje autorska moda. Ovaj koncept je jedinstven po tome što su svi dizajneri ujedinjeni na jednom mestu i što u ovom svojevrsnom modnom distriktu može da se pronađe ženska i muška autorska moda, širok dijapazon različitog asesoara, i to već sutradan pošto autori prezentuju svoje kolekcije na Fashion Week-u.

Osim toga Choomich je mesto susreta mladih beogradskih umetnika različitih profesija, kupaca i obožavalaca mode, modnih fanova. Danas, kada svetski modni blogeri komanduju informacijama iz prvih redova sa najznačajnijih svetskih nedelja mode, njihove beogradske kolege na svojim blogovima takođe pišu o Choomichu kao mestu koje je a must see za sve poklonike mode, sporedne, ali izuzetno uzbudljive pojave u našim životima.

35n Choomich otvorio Fashion Week

Inicijativa koju su u kratkom vremenskom roku realizovali beogradski dizajneri nije samo značajna za njih; ona je više od lične promocije i prezentacije jer je sa simboličnim budžetom ostvarena ideja koja je promenila i unapredila urbano gradsko jezgro dajući mu potpuno nov izgled i modno-umetnički koncept.


Fotograf: Nemanja Obradović je vizuelni umetnik koji neprestano traga za neobičnim, lepim, stvarnim. Sportista koji otkriva ekstremnu stranu sebe. Čini mu se da ponekad živi kao da igra u svom filmu.

Editors choice