Usuđuješ li se da kažeš „Da“ i budeš ženstvena i strastvena u svakom trenutku? (Blog)

Prolećna styling formula: Hrabri printovi i jarke boje

„Sve što možemo da zamislimo je stvarno“: U čemu se krila inspiracija i genijalnost Pabla Pikasa?

U susret avanturi: Zašto je život punim plućima sinonim za sreću? (BLOG)

Definicija sreće: Kako da zasijaš svojim unutrašnjim sjajem?

Ponosna na svoju jedinstvenost: Da li znaš koji je tvoj faktor?

Misliš da je chic fashion business look nedostižan? Razmisli još jednom!

Wannabe editorijal: The Land of Melancholy

Nova prolećna H&M kolekcija je stigla i ovih 5 komada su apsolutni must have

8 razloga zašto je broj 89 nova senzacija u beauty svetu

Smaragdno ostrvo Evrope

Smaragdno ostrvo Evrope

Dobro došli u zemlju koju nazivaju “smaragdnim ostrvom”! Ovaj pomalo poetičan naziv i nije iznenađujuć s obzirom na to da 70% površine Irske čine prekrasni pašnjaci i livade. Mnogi kažu da je Irska jedna od zemalja sa najviše prirodnih lepota. U ovoj ostrvskoj zemlji gotovo da se ne zna za leto i zimu nego samo za prelazna godišnja doba, što omogućava odličnu vegetaciju i nestvarne zelene pejzaže.

11 Smaragdno ostrvo Evrope

Irska je pretežno ravničarska zemlja prekrivena travnjacima

Dablin, prestonica Irske, takođe je prepun zelenih površina, istorijskih spomenika i mnogobrojnih čuda arhitekture. Neke od znamenitosti ovog glavnog grada su: O’Konelijev most, Liberti hol, zgrada Univerziteta Dablin, katedrala Svetog Patrika, dvorac Dablin. Ovaj grad ima reputaciju najzelenijeg mesta u Evropi, pa se upravo u njemu može naći veliki broj staklenih bašti, parkova i drugih uređenih zelenih površina.

21 Smaragdno ostrvo Evrope

Dablin u prevodu znači "crno jezerce"

Simbol Irske svakako je zelena boja. To se najbolje vidi 17. marta, na dan Svetog Patrika, koji je zaštitnik ove evropske zemlje. Irci se tada oblače u zeleno, piju i pivo ove boje. Čak i reke boje u svoju omiljenu boju, a širom Irske se održavaju parade u čast ovog sveca.

31 Smaragdno ostrvo Evrope

Dan svetog Patrika je irski nacionalni praznik

Iako se tog dana pije zeleno pivo, ono nije najpopularnije u Irskoj. Sigurno znate da ne treba ni da pomislite da posetite Irsku bez namere da probate slavni Guinness. Na svakom uglu Dablina, mogu se naći pivnice i pabovi u kojima se služi ovaj ponos. Naravno, pored piva, tu je i stari dobri viski za sve ljubitelje “kratkih” pića, koji je ujedno obavezni “suvenir” u Irskoj.

41 Smaragdno ostrvo Evrope

Pivo Guinness najpoznatiji je brend irskih pabova

Naravno, uz točeni Guinness, nemoguće je ne upoznati tradicionalnu irsku muziku i ples. Neki od poznatih irskih instrumenata su: keltska harfa, gajde, bubanj-bodhran, irska frula sa šest rupa i končertina. Muzika je vesela, dinamična, a sličan je irski ples, koji se izvodi na step cipelama ili baletankama. Ovaj ples odlikuju kontrolisani pokreti gornjeg dela tela, dok su pokreti nogu izrazito brzi i okretni.

51 Smaragdno ostrvo Evrope

Irci su narod poznat po svojoj veseloj prirodi, vole muziku, pesmu, igru

Pored prirodnih lepota, u Irskoj se nalaze i bajkovite građevine poput dvoraca, zamkova i tvrđava. Velelepna zdanja učiniće da na trenutak pomislite da se nalazite u nekoj epskoj fantaziji. Čarobni vrtovi, zeleni pejzaži čine Irsku pravom, stvarnom bajkom.

61 Smaragdno ostrvo Evrope

Irska je puna izuzetnih istorijskih zdanja

Možda baš zbog svog bajkovitog zelenila, Irsku povezuju sa verovanjem u druide i duhove prirode. Jedan od ostataka takvog verovanja jeste simpatični irski patuljak, poznat i kao maskota ove zemlje. Zato je Irska jedina zemlja na svetu gde se može naći saobraćajni znak kojim se vozači upozoravaju da uspore kako ne bi slučajno pregazili patuljka. Ujedno je poznato da kada učine nešto ishitreno čime se ne ponose, a usled nedovoljno samokontrole, Irci koriste izgovor da ih je patuljak naterao da to učine. Tako da, ukoliko zgrešite, zabrljate ili omanete, uvek možete da se izvučete pod izgovorom da je vama manipulisalo ovo minijaturno zeleno stvorenje.

71 Smaragdno ostrvo Evrope

Irski patuljci ili drugačije - Leprikoni

Ovo je zemlja bogate kulture, tako da ne čudi što se za nju vezuju najveća imena iz sveta umetnosti, kao što su Oskar Vajld (Oscar Wilde), Bernard Šo (Bernard Shaw), Semjuel Beket (Samuel Beckett), Džejms Džojs (James Joyce), Bono Voks (Bono Vox), Šinejd O’Konor (Sinead O’Connor), Danijel Dej Luis (Daniel Day-Lewis), Kolin Farel (Colin Farrell), Pirs Brosnan (Pierce Brosnan) i mnogi drugi slavni Irci.

81 Smaragdno ostrvo Evrope

Memorijalni spomenik u čast Oskra Vajlda u Dablinu

Irska ima izuzetnu kulturnu tradiciju, poznata je po pesmi i igri, bajkolikoj prirodi, mitološkom nasleđu. Ukoliko se još uvek dvoumite da li je ovo destinacija iz vaših snova, predočiću vam još jednu interesantnu činjenicu za kraj: da li ste znali da je Irska jedina zemlja u Evropi u kojoj gotovo da nema zmija i ostalih gmizavaca? Možda sam vam sada malo pomogla pri konačnoj odluci. Neka ovo bude vaš izbor za sledeću avanturu. Stoga, želim vam srećan put u smaragdnu zemlju patuljaka, piva i čudesne prirode!


Nataša Delač voli ljude, smeh do suza, igranje igrica i prvu jutarnju kafu. Za nju, najlepši je osećaj kada prvi put u godini vidi more. Obožava putovanja, čaroliju i čuda.

Editors choice