Vodi dnevnik 

Sve terapeutske tehnike savetuju vođenje dnevnika – to pomaže u kanalisanju nagomilanih osećanja. Dnevnik služi tome da bez ikakve cenzure i vođenja računa o stilu, pravopisu, o nečijim osećanjima, “istreseš” iz sebe sve što te ljuti, rastužuje, zbunjuje, sve zbog čega si uznemirena, da zapišeš sve svoje težnje, želje, očekivanja, strahove i nadanja. Kad jednom počneš, kad shvatiš kako ti dnevnik pomaže, steći ćeš vrednu i trajnu veštinu kanalisanja stresa. 

Prati svoju ishranu 

Beleži unos hrane, da bi se zaustavila i razmislila kad posegneš za grickalicama, koje ti možda smiruju nervozu, ali povećavaju unos ugljenih hidrata, koji ti uopšte nisu potrebni. Ukoliko voliš svoju naviku grickanja, uvedi zdravije grickalice – voće, orašaste plodove, sveže povrće…

Uvek namesti krevet

Disciplina se postiže i održava malim stvarima i ritualima. Ukoliko su tvoji slobodni dani bili vreme za opuštanje, koje uključuje provođenje dana u pidžami i nenameštanje kreveta, zameni ovu naviku disciplinom nameštanja kreveta i urednog oblačenja. Uvedi neke druge sadržaje, koji će vikend izdvojiti od ostalih dana. 

Počni da štediš 

Ova vrsta discipline će ti biti višestruko korisna – obuzdaćeš impulsivnu kupovinu, napravićeš fond koji će postepeno rasti i izgradićeš odnos prema novcu i staranju o svojoj budućnosti. Stvorićeš sama svoju sigurnost i osećaćeš se stabilno, čak i u lošim periodima. 

Meditiraj 

Sportisti praktikuju meditaciju kao deo treninga – nije nikakva tajna da svi uspešni praktikuju neku duhovnu disciplinu i da je meditacija prva među njima. Mentalna stabilnost, smirenost uma, vladanje svojim osećanjima – sve ćeš to dostići i usvojiti kao deo sebe, kroz praktikovanje meditacije. Uvodeći male promene u svoju svakodnevicu, pronaći ćeš najveću sebe – onu koja menja stvari, koja upravlja svojim životom i ostvaruje svoje snove. 

Naslovna fotografija: instagram.com/ootdmagazine

Brankica Milošević 

Comments