Mnoge revije ostaće ubeležene u istoriji mode kao posebne, iz različitih razloga – neke su predstavljale revolucionarne ideje, na nekima su u ulogama modela prodefilovale slavne ličnosti ili ličnosti koje nismo očekivali, neke su pomerale granice u pogledu scenografije i scenskom smislu, ili ostale upamćene po orginalnom konceptu. Evo 10 najboljih i često, najmanje očekivanih finala modnih revija za pamćenje.

Christian Dior, proleće/leto 1998.

Za svoje haute couture debi u Dioru, Galliano priređuje spektakl u operi Garnier u Parizu. Tadašnja urednica francuskog “Voga” reviju komentariše kao “eksploziju lepote”, a sama revija postala je najspektakularnija i najekstravagantnija u istoriji mode.

Alexander McQueen, proleće/leto 1999.

Finale ove revije upamćeno je po tome što niko do tada nije koristio mehaniku na reviji: naime, McQueen je izrežirao finale tako da Shalom Harlow stane na malu rotirajuću platformu i da se polako okreće dok su sa strane postavljena dva robota iz fabrike automobila i ispuštaju belu i žutu farbu po njenoj beloj haljini koju nosi. Međutim, čitava ova revija bila je revolucionarna i ostaće upamćena u modnoj istoriji i po tome što ju je otvorila Aimee Mullins, Paraolimpijska šampionka kojoj su obe noge amputirane nakon nesreće u detinjstvu. Za nju su za ovu reviju napravljene posebne drvene prostetičke čizme.

John Galliano, jesen/zima 2009.

Ova revija bila je prava zimska bajka. Lažni sneg i laseri stvorili su bajkoviti doživljaj na pisti kojom su šetale manekenke odevene u modele inspirirane Gallianovom dugogodišnjom fascinacijom evropskim Istokom – Uzbekistanom, Ukrajinom, Turskom i Kiprom. Miks različitih etno elemenata satkan u luksuzne, vrlo ženstvene modele, zahvaljujući ciganskim violinama, laserskom svetlu i lažnom snegu, stvorio je atmosferu ruske bajke na pariskoj modnoj pozornici.

Louis Vuitton, proleće/leto 2013.

Marc Jacobs je osmislio veoma orginalnu ideju- modeli su, u parovima, silazili na pistu pomoću pokretnih stepenica na završnici revije Louis Vuitton za proleće/leto 2013.

Dries Van Noten, proleće/leto 2015.

Ova revija ostala je upamćena po manekenkama koje nisu hodale pistom, već su ležale na pisti transformisanoj u pod obrastao šumskom mahovinom.

Comments