Stella McCartney, jesen/zima 2017.

Umesto tradicionalnog finala, modeli su reviju zatvorili plesom i pevanjem uz “Faith” pokojnog Georga Michaela koja je simbolično poslala poruku da je “borba” glavno gorivo za buduće generacije. Sama kolekcija bila je prilično homogena i sastojala se od monohromatskih izdanja, dok je silueta isključivo ona koja je definisala osamdesete godine prošlog veka. Modeli Stelle McCartney podsetili su nas na uniforme i radničku odeću šaljući tako nedvosmislenu poruku o potrebi da se borimo jedni za druge i budemo solidarni, nepristrasni i tolerantni u borbi za bolju budućnost.

Versace, proleće/leto 2018.

U predivnim zlatnim haljinama najveći svetski modeli iz 90-ih odali počast tragično preminulom osnivaču brenda Đaniju Versaćeu. Sindi Kraford, Klaudija Šifer, Naomi Kembel, Karla Bruni i Helena Kristensen, na sveopšte iznenađenje i oduševljenje, prošetale su pistom ispraćene gromoglasnim aplauzom publike.

Louis Vuitton, muška kolekcija, jesen/zima 2018.

Kim Jones je ovom revijom napravio emotivan odlazak kao umetnički direktor kuće Louis Vuitton za mušku odeću. Na zatvaranju su se, na iznenađenje prisutnih, pojavile Kate Moss i Naomi Campbell.

Valentino, proleće/leto 2019.

Ovu kolekciju obeležili su perje, čipka, logomanija i minimalizam. Revija je otvorena monohromatskim stajlinzima, a završena živopisnim i svetlim odevnim komadima sa tropskim otiscima. Ipak, to nije sve po čemu će ova revija ostati upamćena. Raznolika postava modela na ovoj reviji visoke mode, uključujući Naomi Campbell koja je zatvorila reviju “ide protiv svih ksenofobija u Italiji i nadam se, u celom svetu”, rekao je Pierpaolo Piccioli nakon revije. Naomi nije mogla zadržati suze, kao ni Celine Dion iz prvog reda.

Chanel, revija visoke mode 2019.

Za potrebe ove revije, Grand Palais je transformisan u neverovatnu, višespratnu bibiloteku. Poznata je ljubav prema čitanju koju su podjednako gajili i Coco Chanel i kreativni direktor ove kuće Karl Lagerfeld. Iako spada u visoku modu, većina predstavljenih stajlinga izgledalo je kao sjajna opcija za svakodnevno nošenje – između kaputa od tvida, plisiranih pantalona i ravnih mokasina, kompleta sa suknjom i predimenzioniranih naočara, videli smo i puf-rukave, mašne i voluminizirane suknje koje nisu smanjile modernost čitave linije.

Naslovna fotografija: magical_emm, Instagram

Vladislava Milovanović

Comments