Hype oko nege kože i skincare proizvoda nikada nije bio veći, što nas je navelo da se bacimo u istraživanje sastava naših omiljenih proizvoda. Odatle se rodila i potreba da znamo koja je funkcija svakog sastojka, koja se često pretvori u istraživanje različitih beauty blogova i saveta dermatologa. Za vas smo izdvojili 10 najpopularnijih beauty sastojaka, kako na društvenim mrežama i u skincare industriji, tako i u Google pretragama.

Vitamin C

Vitamin C je moćan antioksidans koji će vašu kožu zaštiti od negativnih spoljnih uticaja, ali i stimulisati proizvodnju preko potrebnog kolagena. Poznat je i po delovanju na izjednačavnju tena i izbeljivanju tamnih fleka na koži i saniranje hiperpigmentacije. Stručnjaci preporučuju da ga koristite ujutru i uveče nakon dubinskog čišćenja kože.

Retinol

Za kratko vreme je postao jedan od kultnih sastojaka u skincare zajednici, i iako je poznat kao sastojak koji usporava starenje, ima i brojne druge benefite. Nakon kratkog korišćenja primetićete veliku razliku u teksturi kože, jer će retinol omogućiti sužavanje pora, smanjiti pojavu aknu i upalnih procesa, ojačavajući ćelije kože. Preporučuje se da ga za početak koristite u malim procentima, a s vremenom da povećavate dozu. Ukoliko koristite retinol obavezno nosite SPF zaštitu.

Ricinusovo ulje

Bogato masnim kiselinama i vitaminom E, ricinusovo ulje je doživelo bum za vreme karantina, a nemoguće je da ga niste isprobali kako biste ubrzali rast kose, obrva ili trepavica. Iako je većini poznato kao sastojak koji poboljšava rast kose, ricinusovo ulje je izuzetno korisno i za ublažavanje upalnih procesa na koži i za njenu hidrataciju. Ipak, moguće je da izazove iritacije na određenim tipovima kože stoga ga prvo testirajte, a onda se odlučite za upotrebu.

Hijaluronska kiselina

Dok hijaluron verovatno vezujete za estetske korekcije i tretmane, hijaluronska kiselina je jedan od omiljenih sastojaka svih skincare entuzijasta zbog svog neverovatnog hidratantnog dejstva. Ova kiselina ima mogućnost da zadrži ogromnu količinu vlažnosti i učini vašu kožu hidriranom i sjajnom. Danas se nalazi u brojnim kremama i maskama za lice, ali ukoliko želite pravi efekat preporučuje se korišćenje samog seruma.

Squalane

Prisutan u većini proizvoda namenjenih hidrataciji, squalane je istovremeno emolijens i antioksidant koji ima dejstvo slično hijaluronskoj kiselini.

Comments