Dođu tako oni dani u mesecu kada se pretvaraš u… Hm… Da li je OK da ovako javno priznamo da se tokom “onih dana” doslovno pretvaramo u čudovište? Mislim da je to sasvim u redu, makar zbog svih onih ljudi koji nas tokom tih dana trpe i udovoljavaju nam. Hvala vam, bez vas ne bismo mogle! Ovo me je sad podsetilo na govor povodom dobijanja neke nagrade, pa možda ne bi bilo loše kada bi se ustanovila nagrada za žene koje najlakše i najbezbolnije “preživljavaju” menstruaciju? Ili nagrada za žene koje imaju najbolje savete za ublažavanje menstrualnih bolova? E, tu onda samu sebe nominujem!

Evo nekoliko navika i saveta koji meni provereno pomažu tokom “onih dana” da se osećam bolje i manje “bolno”. Zhvalićeš mi kasnije!

Spavaj!

Što se mene tiče, spavanje je lek za sve! Za svako raspoloženje i svaki problem jer posle spavanja sve se nekako čini lepše i lakše, zato što se i sama tako osećaš! Dakle, pošto si tokom “onih dana” prilično iscrpljena, nervozna, nadražena i nije ti ni do čega, tvom organizmu će prijati da s vremena na vreme dremneš kako bi se opustila, ali i zagrejala. Momenat toplote je jako važan kada te boli stomak – kada ti je toplo, tvoj krvotok je pospešen što dalje utiče na smanjenje bola. Dakle, omiljeno ćebence u ruke, pa u krevet, pa preko stomaka! Zzz…

Priušti sebi toplu kupku!

Nakon opuštajućeg i toplog sna, sebi možeš priuštiti i toplu kupku. Za još bolji osećaj i efekat, u vodu dodaj eterična ulja kako bi sebi omogućila bogovsko uživanje, kako za duh, tako i za telo! Bićeš kao nova – mnogo opuštenija, sa manje bolova i grčeva, ali i raspoloženija. Nema više aždaje!

kupka 10 navika koje će ti sigurno umanjiti menstrualne bolove

Jedi redovno i raznovrsno!

Budući da si već iscrpljena bolovima, jedva da ustaješ iz kreveta i krećeš se, ne bi bilo pametno da preskačeš obroke. Čak i ako ti je muka, moraš da jedeš i to najmanje tri puta dnevno. Jedi raznovrsnu hranu, zdravu naravno, a bilo bi sjajno kada bi uspela da izbegneš sve što je previše masno, začinjeno i “teško” i to naročito u kasnim satima. Fokusiraj se na namirnice bogate gvožđem i vitaminom B, ishrani dodaj i koren đumbira koji je odličan protiv bolova, a ako ti ne prijaju, kloni se i mlečnih proizvoda.

Jedi čokoladu!

O da, slatkiši su dozvoljeni tokom “onih dana” jer, u suprotnom, kako bismo preživele?! Čokolada je prava poslastica za sva čula, a bogata je gvožđem (pomaže protiv umora) i magnezijumom (za bolje raspoloženje). I da, čokolada = sreća! Dovoljno rečeno.

Unosi dovoljno tečnosti!

Zapravo, ovo bi trebalo da praktikuješ tokom svih, a ne samo “onih” dana. U skladu sa potrebama i stilom života, pij što više vode (do dva litra), tople čajeve, voćne sokove, a naročito sok od ananasa jer je bogat enzimom bromelainom koji ublažava bol i upale. Samo izbegavaj hladna i gazirana pića. Treba ti toplota!

Comments