Danas vam nećemo reći ništa što već ne znate, ali nadamo se da ćemo podići vašu svest o tome da gubljenje kilograma nije tako lako, ali da ne odustajete, već se samo malo bolje organizujete.

Postavite realne ciljeve

Nije dobro za vaš oraganizam da u roku od samo nedelju dana izgubite previše kilograma, zato postavite ciljeve koji su realniji, to može i da bude samo jedan kilogram za nedelju dana, ali budite sigurni da vam se on neće vratiti kao onih pet koje ste izgubili u roku od nedelju dana. I naravno, za svaki skinuti kilogram budite zadovoljni i ponosni na sebe, ali neka vam to bude motivacija da nastavite dalje.

Plan

Uz papir i olovku uvek je lakše. Zapišite tačno šta ćete jesti za doručak, užinu, ručak, drugu užinu i večeru, a na drugi papir zapišite šta ste zapravo taj dan jeli. Na taj način uvidećete svoje greške, sabrati kalorije, i shvatiti da vam je potrebna zdravija šoping lista.

Doručak

Ne preskačite! Preskakanjem doručka vaš metabolizam se usporava! Ustanite ranije, napravite svoju ovsenu kašu, i nakon, ili pak pre kafe, pojedite je. Brzo i lako se pravi, ukusna je, oduzima malo vremena, a mnogo znači vašem organizmu.

10 saveta za smanjenje kilograma 1 10 saveta za smanjenje kilograma

Kupite zanimljive činije iz kojih ćete poželeti da jedete svoju kašu

Mera

Uvek se pitamo zašto kada jedemo zdravo ne mršavimo, a pravi razlog je to što je količina namirnica u vašem tanjiru veća nego što bi trebalo da bude. Ne zaboravite, podelite tanjir na dva dela, u jednom delu neka vam bude povrće, u drugom meso. Takođe, imajte na umu da veličina mesa treba da bude veličine dlana, ne više.

Kalorije

Trebalo bi da sagorite 3,500 kalorija nedeljno ukoliko želite da smršate jedan kilogram, što implicira da treba da izgubite 500 kalorija na dan. I ovo je dobar razlog zašto bi trebalo da imate dnevnik u koji ćete zapisivati šta ste jeli tog dana i koliko je koja namirnica nosila kalorija.

Gde se one kriju?

Diet Coca-Cola nažalost nije zapravo dijetalna, pa tako i dijetalni keksići koje možete naći u prodavnicama. Takođe u raznim late kafama, a da ne pričamo o koktelima, krije se mnoštvo kalorija za koje mislite da nisu strašne, a zapravo jesu, jer sva ova pića, kao i keks, sadrže u sebi mnoštvo šećera.

Užina

Ako je nešto malo, ne znači da ne goji. Pre nego što posegnete za malim ispečenim hlepčićima, ili integralnim štapićima razmislite bolje. Bolja varijanta bila bi da vašu užinu zastupa voćka, recimo banana koja je najkaloričnija, ali smanjuje glad, ili desetak badema, tri lanene pločice…

Smanjite tanjire

Uvek volimo da nam je tanjir pun, iz tog razloga vreme je da preduzmemo malo drugačije mere, a to je da smanjimo tanjire. Kada budete ugledali pun tanjir, pomislićete da je on zapravo pun, i na taj način smanjiti količinu namirnica.

Izdvojte vreme

Za ishranu je potrebno vreme koje ćete mu posvetiti. Ukoliko gledate televiziju vi zapravo ni ne vidite koliko ste namirnica uneli u svoj organizam, a može da se desi da ste uneli baš onoliko koliko je trajao film – što ne bi bilo dobro po vas.

Pripremite jelo

Odlazak na večeru sa drugaricom jeste užitak, ali i restorani gde se služi zdrava hrana, nisu baš za potpuno poverenje. Upravo su to one sakrivene kalorije iz šeste stavke. I u ovakvoj hrani one se mogu ušuškati, baš kao u onim salatama za poneti, u kioscima brze hrane gde salate dosežu čak 300 kalorija. Iz tog razloga je najbolje da jela pripremate sami i samo tada ćete biti sigurni i uvereni u to da je svaka namirnica sveža i zdrava.

I ne zaboravite, vežbanje je 20%, a dobra ishrana je 80% vašeg dobrog izgleda, ali zato vežbanje oduzima samo jedan sat vašeg dana od 24 časa. Nađite vreme.


Sonja Savović 

Comments