Posete zubaru nikome nisu prijatne, pa pretpostavljamo – ni vama, ali ukoliko želite da vaš osmeh ostane zdrav i besprekoran, ipak će morati da postanu učestalije. Mi vam dajemo nekoliko korisnih saveta koji zavise samo i jedino od vas i isključuju tuđe prste u vašim ustima. Predstavljamo vam neke od njih:

Konac za zube

Svrha konca za zube nije samo da očisti ostatke hrane, već i da otkloni bakterije koje se nalaze uz rub desni. Korišćenjem konca umanjujete rizik od oboljenja desni. Naravno, vrlo je bitno koristiti ga pravilno, da ne bi došlo do povrede. Korišćenje je zapravo vrlo jednostavno:

Provucite konac između zuba, i napravite devet do deset laganih poteza ka dole – i to je to.

Slika117 10 saveta za zdrave zube

Budite pažljivi i ne brzajte

Ispiranje usta

Možda zvuči čudno, ali većina bakterija se zapravo nalazi na vašem jeziku. Stoga, kada perete zube četkajte i jezik laganim pokretima ka spolja.

Ispiranje čajem

Za ovo bi idealno poslužio crni ili zeleni čaj. Otklanja 40 do 50 odsto bakterija i loš zadah.

Znamo da nije ukusno, al’ je efikasno!

Slika210 10 saveta za zdrave zube

Blistavi i zdravi!

Žvake bez šećera

Žvakanje žvaka pospešuje lučenje pljuvačke i pomaže u borbi protiv bakterija, plus – sigurni ste da ste se pozdravili sa lošim zadahom.

Pranje zuba uz muziku

Neka vam vaša omiljena pesma bude tajmer. Za tih tri do četiri minuta ćete sigurno uraditi dobar posao.

Vitamin C kao spas!

Verovali ili ne, 1,000 mg vitamina C dnevno eliminiše sve bakterije od kojih bi moglo doći do oboljenja desni.

30 minuta

Kada jedete voće, sačekajte 30 minuta pre pranja zuba. Možda zvuči neobično, ali voćne kiseline privremeno slabe vaše zube i pranje zuba pre tih 30 minuta može da izazove nagrizanje krunice zuba.

Hrskava hrana

Nema potrebe da naglašavamo da se ovde ne računaju slatkiši, ali povrće – da. Pospešuje desni i pomaže očuvanju kruničnog dela zuba.

Suvo grožđe

Jedinjenja u suvom grožđu zovu se fitohemikalije – koje pomažu u borbi protiv bakterija, koje izazivaju karijes i oboljenje desni.

Sir, čokolada, vino i kafa

Zvuči kao bajka, zar ne? Ove namirnice takođe pomažu u borbi protiv bakterija, ukoliko ih primenite odmah posle jela. Crna čokolada je najaktivnija u borbi. Štanglica posle obroka – i bezbedni ste. Kafa stvara zaštitni sloj, kao i vino, ali naravno, prekomerna količina može stvoriti i mrlje na vašim zubima.

Slika37 10 saveta za zdrave zube

Omiljene namirnice kao lek

Takođe, ne bi bilo loše da vam vaš zubar da tabletice koje boje površinu, a koju zapostavljate i obilazite u toku pranja.


Sanja Martinov je večito zaljubljena. Život ne može da zamisli bez muzike. Voli jagode, kafu, smeh, mačke, sneg, noć, tetovaže, Pariz i Bukovskog. Prezire čekanje i kašnjenje. Omiljeni citat joj je: “You have to die a few times before you can really live.”

Comments