Znate onaj osećaj kada jedva čekate da dođete kući? Duša mi spava, ako trepnem tonem u san priča? Biće uvek turbulentnih, predugih i stresom oblivenih dana, ali neka vaš dom bude mesto gde ćete koliko je god to moguće zaboraviti na spoljašnji svet i uživati u odmaranju, izležavanju i sanjarenju koje će vam pomoći da napunite svoje baterije i novu radnu nedelju otpočnete kao novi. Počnite sa ovim udovoljavanjem sebi već predstojećeg vikenda, jer dani su kraći, vetar zna da nam ohladi kosti, a tempo života da nam otera osmeh sa lica. Uvijte se u svoje omiljeno ćebe, sklupčajte se u svoj ušuškani kutak, akumulirajte energiju i sa razoružavajućim osmehom zakoračite u ponedeljak. Ideja je mnogo, kombinacija još više, ali evo nekoliko predloga kako da ugodite sebi.

Sanjarite. Dok premećete svakakve bajkovite situacije po glavi, niste ni svesni koliko se i realnih kreativnih ideja tu rodi koje ćete kasnije iskoristiti ili koje će vam makar značiti za neke nove situacije i prilike. Sanjarenje nije bežanje u nerealan i neproduktivan svet, ono je negovanje deteta u sebi, pothranjuje stvaranje novih želja, mašte i kreativnosti koja nam je svakako preko potrebna.

Ideja za idealno maštarenje: Viseća stolica za ljuljanje je savršena za lansiranje u svet mašte.

Uljuljkani u komfor 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Uljuljkani u komfor

Vratite se u krevet. Da, svi smo ovo hteli, još pet minuta preko onih pet minuta ujutru dok čujete samo zvuk sopstvenog daha. Vratite se u krevet, udovoljite sebi. Ušuškajte se u još uvek topao krevetac i prebacite prekrivač preko glave. Protežite se, gledajte kroz prozor, nabacajte jastučiće oko sebe da vam bude udobnije. Možete i na brzaka skuvati kafu i staviti je na natkasnu pored kreveta, miris sveže kafe i srk po srk ujutru pravo su lagano buđenje, bez jurnjave i žurbe.

Ideja za vaših pet minuta: Ušuškajte se u posteljine svetlih boja i prirodnih nežnih materijala koje će vam milovati obraze.

Ususkajte se 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Ušuškajte se

Čitajte. Imajte kutak za vaše knjige koje ste godinama skupljali ili časopise koje želite da čuvate. Bilo da ste ih nekoliko puta već pročitali ili tek planirate, gledajte da ne skupljaju prašinu, a takođe dobro dođu za odmaranje očiju od monitora i svakodnevnog čitanja elektronske pošte, vesti i ostalog internet štiva.

Kutak za pisanu rec 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Kutak za pisanu reč

Kašičica lenčarenja. Umotajte se u tri broja veći džemper, obucite pantalone koje ne stežu, trenerku ili helanke, zgrabite omiljeni jastuk i opružite se u dnevnom boravku, utonite u kauč i ne dižite se, osim ako nije preko potrebno.

Ideja za izležavanje: Udobni jastuci za iza leđa, kauč niskih i mekih ivica i prostorija ispunjena svetlom – idealno za punjenje baterija.

Savrseno za lencarenje 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Savršeno za lenčarenje

Provodite vreme napolju. Hladno vreme smo već osetili, predstoje nam još hladniji dani, sneg i dosta vetra, ali do tada iskoristite svaki trenutak da ukoliko imate slobodnog vremena provedete deo istog i napolju. Svež vazduh nam je preko potreban i, ako ništa, makar redovno provetravajte prostorije, sedite na terasi, u dvorištu, na ivici prozora i udahnite duboko.

Ideja za dvorište: Ukoliko imate dvorište, ova ljuljalica će vam svakako oplemeniti prostor i mamiti vas da se ušuškani u neko ćebence zavalite i opustite.

Za opustene trenutke i uzivanje napolju 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Za opuštene trenutke i uživanje napolju

Pripremite toplu kupku. Da li nešto više opušta od pene i mirišljave kupke?

Ugodite sebi i uz par kapi esencijalnih ulja ili par zrnaca mirišljave soli utonite u toplu vodu koja vas miluje.

Ideja za opuštajuće trenutke u kupatilu: Ukoliko želite da pojačate imunitet i cirkulaciju, iskoristite taktiku Skandinavaca, te posle minuta hladnog tuša uskočite u svoju toplu kupku.

Spa momenti kod kuce mmm 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Spa momenti kod kuće, mmm

Neka vas šoljica čaja ugreje i opusti. Pobacajte okrnjene šoljice ukoliko ih posedujete. Gledajte da ukoliko pijete čaj, kafu, mleko, to bude iz šoljica koje volite da vidite i u svojoj kuhinji i u svojim rukama. Častite sebe nekim kvalitetnijim čajem egzotičnog ukusa ili nekim neobičnim šoljicama i imajte lep i zdrav ritual u trenucima odmora.

Ideja za čajanku: Nađite čajeve koji nose poruke nalik na kolačiće sudbine, te obradujte sebe i svoje goste novom porukom u svakoj kesici.

Udovoljite sebi 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Udovoljite sebi

Meditiranje. Ukoliko vas meditiranje bez uputa iskusnog instruktora plaši, za početak zatvorite oči, usredsredite se na svoj dah i očistite um od misli svakodnevice.

Ideja za prostor za meditaciju: Gledajte da prostor bude što jednostavniji, uz možda par sveća i da to bude tih kutak gde ćete ušuškani u jastuke na podu ili sedeći na asuri da odmorite vaš um.

Negujte i opustite svoj um 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Negujte i opustite svoj um

Napravite kutak za detalje. Ima nečeg smirujućeg u tome što makar nekoliko detalja, cvetića, sitnica možete da aranžirate u kutak koji će ulepšati prostoriju, a ujedno biti i oličenje vas i vašeg stila.

Ideja za detaljčiće: Uvežite par cvetova šarenim svilenim koncima; neka u vazama, koje mogu biti od šarenog stakla, uvek bude sveže vode i dodajte u ovaj kutak školjkice koje ste izronili na moru ili kamenčiće neobičnog oblika.

Mesto za detalje 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Mesto za detalje

Kutak za vašu životinjicu. Ukoliko imate ljubimca, napravite mu mestašce gde će i on uživati. Ne zapostavljajte ga i makar u prolazu, kad nemate vremena da se igrate, jurite ili mazite s njim, počeškajte ga ili pomazite.

Posvetite paznju vasem ljubimcu 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Posvetite pažnju vašem ljubimcu

Uživajte u muzici. Muziku uz brisanje prašine i u pozadini, dok vi žonglirate sa nekoliko zadataka, ne računamo. Zavalite se u kauč, lejzi beg, krevet i pustite muziku koju volite muzike radi, zažmurite i upijajte svaki ton.

Nezni zvuci u ambijentu koji pokrece 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Nežni zvuci u ambijentu koji pokreće

Odmorite. Gledajte da ležete i ustajete što ranije, radi svog sopstvenog zdravlja  i energije. Ukoliko propustite da se naspavate dovoljno, kratka dremka u toku dana će vas okrepiti.

Naspavajte se 12 načina za odmor: Umetnost opuštanja

Naspavajte se

Pazite na sebe, odmarajte, maštajte, pa ponekad i razmazite sebe i izležavajte se, vaše telo i um će vam biti i te kako zahvalni, a početak radne nedelje će svakako doći, te ga dočekajte sa entuzijazmom, a ne stavom: “O, ne, još jedan ponedeljak!”


Marija Dimitrović – diplomirani politikolog koji obožava vodu, svoje najbliže, i dalje čita i gleda bajke i vodi se maksimom – Vivre sa vie. Nekad sam mače, a nekad mačeta.

Comments