Mary Cassatt (1844-1926)

Ova američka slikarka je veći deo života provela u Francuskoj, gde je postala integralni deo impresionističkog pokreta. Njena porodica primarno nije želela da se Mary bavi umetnošću. Napustila je umetničku školu isfrustrirana tretmanom kojem su bili izloženi ženski studenti jer im je bilo zabranjeno da slikaju žive modele. U Pariz se doselila sa 22 godine. Slobodno vreme je provodila kopirajući slike starih majstora u Luvru. Karijera joj je procvetala kad se združila sa Degasom i ulaskom u impresionistički krug umetnika. Ipak, javno je negodovala što žene moraju da se udruže sa muškim slikarima kako bi ostvarile karijeru. Kreirala je svoj jedinstveni umetnički stil, do kraja života podržavajući jednakost i borbu za prava žena.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mary Cassatt (@mary.cassat)

Georgia O‘Keefe (1887-1986)

Ova američka slikarka modernizma je jedan od najcenjenijih ženskih umetnika u istoriji. Njeno rano stvaralaštvo je eksperimentisalo sa apstrakcijom, usmeravajući fokus na izražavanje osećanja. Karijeru je zajedno gradila sa suprugom Alfredom Stieglitzom, koji je kreativnost izjednačavao sa seksualnošću, i te misli, zajedno sa njegovim intimnim portretima OKeefove, stvorile su ideju da su njene slike cveća izbliza – metafora za ženske genitalije. Georgia je ovu tvrdnju negirala, ali je nesporno da su njene slike nesumnjivo senzualne.

Tamara de Lempicka (1898-1980)

Poljska umetnica Tamara de Lempicka čuvena je po svojim izrazito stilizovanim portretima koji su svojevrsni primer art deco ere. Tamara je veći deo karijere provela u Francuskoj i SAD, gde je njen rad bio cenjen u aristokratskim krugovima. Njene slike odišu narativima nezavisnosti, nepristupačne lepote, požude, zavodljivosti i savremenom senzualnošću – revolucionarnim motivima tog vremena. De Lempicka je uživala uspeh sve do početka Drugog svetskog rata, ali se vratila 60-ih kad se povratilo interesovanje za art deco. Njen prepoznatljiv stil voli i pevačica Madona, koja je kolekcionarka Tamarinih dela.

Frida Kahlo (1907-1954)

Trenutno ne postoji nijedna slikarka 20. veka koja je poznatija od Fride Kahlo. Iako su drama njene tragične nesreće kao mlade žene i njen burni odnos sa suprugom Diegom Riverom umeli da zasene njene umetničke sposobnosti, moć njenog slikarstva ne može se poreći. Slavna je po autoportretima koji se bave temama identiteta, patnje i ljudskog tela. Iako je u toku života ponekad oslovljavana samo kao “supruga Diega Rivere”, Fridino stvaralaštvo je doživelo uspeh nakon njene smrti. Fridine slike danas se nalaze u najprestižnijim muzejima sveta, a Kahlo nosi status šampionke feministkinja i LGBT zajednice.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Frida Kahlo (@fridakahlo)

Helen Frankenthaler (1928-2011)

Odrasla je na Menhetnu, a studije glume je završila u školi Dalton i na Bennington koledžu. Svoju opsežnu izložbenu karijeru započela je 1952. godine izlaganjem slike “Planine i more”. Studirajući kod umetnika Hansa Hoffmana, kao mlada slikarka postala je važna figura u umetničkom pokretu apstraktnog ekspresionizma. Na njenim slikama dominiraju živopisni, organski oblici. Da bi postigla efekat pranja sjajne boje, Frankenthaler je razblaživala svoje boje terpentinom pre nego što bi ih nanela na neobrađeno platno. Rezultat ove metode “natapanja mrlja” bio je izgled sličan akvarelu sa bojom ugrađenom u organske slojeve. Njena i slična dela uvrštena su u čuvenu izložbu iz 1964. koju je priredio likovni kritičar Clement Greenberg, pod naslovom “Post-Painterli Abstraction”. Danas, Helenini radovi se mogu naći u većini velikih američkih muzeja umetnosti.

June Leaf (1929- )

Rođena i odrasla u Čikagu, June Leaf je kratko vreme pohađala Institut za dizajn IIT, pre nego što je sa 18 godina započela samostalno školovanje u Parizu. Godine 1954. vratila se u Ilinois da bi stekla zvanje magistra umetnosti. Međutim, 1958. godine ponovo se vratila u Pariz. U toku godina razvila je alegorijski stil u nekoliko medija. Kroz crteže olovkom i mastilom, slike na platnu i kinetičku skulpturu, Junina dela iskazuju neobično i apstraktno. Njen rad često prikazuje ljudsko telo – koje često uključuje i njene sopstvene zamišljene ruke. I dan-danas stvara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dan Cameron (@djbc1956)

Naslovna fotografija: instagram.com/historicallybadassbroads

Dušan Veselinović

Comments