Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Šta se krije iza babinih, maminih, tetkinih saveta o nezi kose? Iza saveta drugarice, poznanice, ili devojke koja radi u kozmetičkoj radnji? Istine ili zablude? Da li ćete oćelaviti u kasnijim godinama ako perete kosu svaki dan (kako mene moja baka upozorava) i da li vam kosa zaista brže raste ako je redovno skraćujete? Ovaj tekst donosi 15 najpoznatijih “tračeva” o kosi, i otkriva vam da li da u njih verujete, ili možda ipak ne!

1. Prekomerno pranje kose uzrokuje gubitak kose i njenu suvoću

Netačno: Učestalost pranja ne oštećuje kosu. Možete je prati koliko često želite, a najbolje tri puta nedeljno. Odgovarajući šampon za vaš tip kose samo može da doprinese lepoti i kvalitetu kose.

2. Više šampona = čistija kosa

Netačno: Nema nikakve veze sa istinom! Ne trošite šampon za džabe!

3. Regenerator oporavlja oštećene krajeve

Netačno: Ne postoji takvo čudo, ma šta vam obećavali! Dobar regenerator može “na oko” da učini da vaša kosa deluje lepše, i da vlasi budu glatke i svilenkaste, kao i da spreči nastanak oštećenih vlasi, ali ne i da učini da vaša kosa bude kao nova.

4. Feniranje prouzrukuje gubitak kose

Netačno: Feniranje može da ošteti, “spali” ili učini kosu suvom, što može dovesti do toga da vam se kosa lomi ili opada, ali će zasigurno ponovo izrasti. Ne postoji mogućnost od trajnog gubitka!

5. Spavanje sa mokrom kosom izaziva gljivice na koži glave

Netačno: Gljivične bolesti temena nikako ne mogu da se pojave samo zbog mokre kose. Javljaju se isključivo u kontaktu sa zaraženim ljudima, životinjama ili aparatima za kosu sumnjive čistoće. Uglavnom zahvataju decu.

6. Da bi vaša kosa brže rasla svaki dan je pređite četkom 100 puta (i ovo je bio zdušni savet moje bake)

Netačno: Preterano češljanje može da dovede do lomljenja vlasi, te se čak ne  preporučuje. Kosa mnogo bolje reaguje na češalj nego na četku!

7. Deljenjem četki i ostalih “alata” za kosu (šnala, presa, figaro, papilotne) mogu da se prenesu zarazne bolesti kože temena

Tačno: Vaške i ostali paraziti koji obitavaju na koži temena mogu se preneti ovim putem (nadam se da je ovo već svima poznato).

8. Šišanje će učiniti da vaša kosa raste brže i bude gušća

Netačno: Ovo je najrasprostranjenija zabluda što se nege kose tiče! Svakako da je redovno šišanje preporučljivo i potrebno, ali neće učiniti da vaša kosa raste neverovatnom brzinom. Takođe, kosa koja je prirodno tanka nikad neće biti gušća i bujnija, koliko god je šišali. Za to postoje posebni preparati koji mogu da pomognu, ili pribegnite stepenastom šišanju koji će vašu kosu učiniti vizuelno gušćom.

slika 118 15 mitova o nezi kose: Istine i zablude

Lepa kosa je ukras svake žene

9. Farbanje izaziva gubitak kose

Netačno: Farbanje škodi kosi i sadrži štetne hemikalije, ali ne podstiče trajni gubitak kose.

10. Prozvodi za negu kose iz specijalizovanih salona identični su onim farmaceutskim

Netačno: Mada postoje izuzeci, proizvodi iz salona uglavnom sadrže kvalitetnije i skuplje supstance namenjene isključivo za čistiju, mekšu i lepšu kosu.

11. Preterano izlaganje suncu uzrokuje gubitak kose

Netačno: Vaša kosa u stvari deluje kao štit protiv sunca.

12. Dijeta se odražava na gubitak kose

Tačno: Važno je da se hranite zdravo i bogato vitaminima i mineralima, što će svakako koristiti vašoj kosi. Nedovoljna i štetna ishrana može uticati na lošiji kvalitet i gubitak kose.

13. Stres izaziva gubitak kose

Tačno: Veliki šokovi i stresovi zaista mogu da prouzrokuju trajni ili privremeni gubitak kose (obično je reč o privremenom).

14. Nošenje prejako zategnute riblje kosti, konjskog repa  ili punđe izaziva ćelavost

Tačno (verovali ili ne): Ako dugo i neprekidno nosimo uvezane, prejako zategnute repove ili pletenice, može doći do tanjenja i gubitka kose na pojedinim delovima. Zato izbegavajte previše stegnutu i “krvnički” zavezanu kosu, opredelite se za nešto opušteniji rep koji ne opterećuje kožu glave.

15. Pušenje uzrokuje sedu kosu

Tačno: Pušači imaju četiri puta veće šanse da ranije osede!


Stefana Pavlović: “Jer ja sam za teatre sa mnogo srca i vatre, teatre smeha i suza, gde nikad ne vlada red, gde ima i svađe, i pesme, i vriske, i aplauza. I kraj se ne zna unapred!”

Editors choice