Već smo vam predstavili sedam dama koje su sinonim za uspeh u različitim sferama, a danas sledi još jedna grupa moćnih ženskih imena.

8. Džena Lajons (Jenna Lyons)

Kao izvršni kreativni direktor J.Crew kompanije, Džena Lajons oblikuje stil miliona žena. Da bi došla do današnje pozicije koja joj daje odrešene ruke, bilo je potrebno da uloži 22 godine napornog rada i posvećenosti.

 15 najuticajnih žena u 2013. (2. deo)

Džena Lajons promoviše jednostavan i šik stil

9. Dženet Jelen (Janet Yellen)

Nakon što je u januaru zvanično odobrena njena nominacija, Dženet Jelen biće prva žena na čelu američke Uprave federalnih rezervi i time će se naći na tronu svetskih finansija. Trenutno na mesu potpredsednice, Dženet Jelen ima godine iskustva u oblasti ekonomije i već je učestvovala u projektu zahvaljujući kom su SAD uspele da prebrode veliku finansijsku krizu.

Janet yellen1 15 najuticajnih žena u 2013. (2. deo)

Dženet Jelen postaće prva žena na čelu Uprave federalnih rezervi

10. Marisa Majer (Marissa Mayer)

Sa samo 38 godina Marisa Majer može da se pohvali titulom izvršne direktorke kompanije Yahoo, majke, ikone stila i intelektualke. Nakon njenog dolaska, napravljene su suštinske promene koje su uspele da kompaniju vrate u tržišnu trku. Vrednost deonica je porasla, a stranice su prestigle Google po broji poseta. Iako njen dominantan stav i odlučnost u donošenju nekih važnih odluka ponekad nailazi na negodovanje, Marisa Majer zauzela je jedno od najpoželjnijih mesta u “Silikonskoj dolini”.

Marissa Mayer1 15 najuticajnih žena u 2013. (2. deo)

Zahvaljujući Marisi Majer, Yahoo doživljava promene koje donose rezultate

11. Kejt Midlton (Kate Middleton)

Vojvotkinja od Kembridža imala je pune ruke posla u 2013. Obavljanje kraljevskih dužnosti zahteva puno radno vreme, ali je rođenje sina Džordža (George) svakako bio veći izazov. Kao i uvek, javnost je pratila svaki njen korak, pa je i pokazivanje postporođajnog stomaka izazvalo mnoštvo komentara, ali Kejt je, ne krijući promene kroz koje telo prolazi nakon porođaja, još jednom dala dobar primer.

kate middleton belly1 15 najuticajnih žena u 2013. (2. deo)

Kejt je sa pravom postala idol mnogih devojčica

12. Angela Merkel

Angela Merkel izabrana je treći put za kancelarku Nemačke i tako učvrstila svoju poziciju jedne od najmoćnijih žena u istoriji Nemačke, ali i sveta. Pored toga što je u nekim evropskim zemljama omražena, njena uspešna politička karijera dokaz je da se njene liderske sposobnosti i posvećenost poslu izuzetno poštuju.

angela merkel 15 najuticajnih žena u 2013. (2. deo)

Liderske sposobnosti Angele Merkel su neosporne

13. Malala Jusafzi (Malala Yousafzai)

Iako ima samo 16 godina, za njeno ime su čuli na svim kontinentima. Mlada Pakistanka napisala je knjigu, nominovana je za Nobelovu nagradu i požrtvovana je aktivistkinja za prava žena na obrazovanje. Napad u kome je zamalo izgubila život nije je sprečio da javno izražava svoje ideje, nego je podstakao da u njih još snažnije veruje.

Po Malali ime je dobila i fondacija koja podržava obrazovanje i osnaživanje žena u borbi za obrazovanje.

Malala Yousafzai 15 najuticajnih žena u 2013. (2. deo)

Zbog nje škola ponovo postaje popularna

14. Petra Kolins (Petra Collins)

Petra Kolins, kanadska umetnica, fotografkinja i spisateljica, izazvala je burne reakcije provokativnim dovođenjem u pitanje cenzure i shvatanja ženskog tela. Tokom 2013. njen profil na društvenoj mreži Instagram je obrisan nakon što je postavila fotografiju na kojoj se nazire nedepilirana bikini zona. “Ono što sam uradila jeste da sam objavila fotografiju SVOG tela koje nije u skladu sa društvenim standardima ženstvenosti”, izjavila je Petra. Još jedan zapažen potez koji je podelio javnost bilo je i dizajniranje majice sa ilustracijom vagine tokom menstruacije.

Hrabrost ove mlade umetnice da koristi sopstveno telo zarad pokretanja feminističkih rasprava dovelo ju je do naše liste.

 15 najuticajnih žena u 2013. (2. deo)

Mlada kanadska umetnica sarađuje sa kompanijom American Apparel

15. Zaha Hadid

Čini se da ona može da ostvari sve što zamislite. Zaha Hadid osvojila je svet arhitekture svojom oštroumnošću i vizionarskim idejama. Njeni dizajnerski poduhvati, koji se odlikuju futurizmom, ali i funkcionalnošću, uz dozu glamura, nagrađeni su prestižnom Prickerovom nagradom za arhitekturu, a Zaha je osnovala i kompaniju koja nosi njeno ime.

zaha hadid 15 najuticajnih žena u 2013. (2. deo)

Žena koja kreira našu budućnost


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

Comments