Sigurno ste se često našli u situaciji da sa nekom osobom jednostavno ne možete da pronađete zajednički jezik. U njenom društvu se osećate neprijatno ili vas iz nekog neobjašnjivog razloga nervira? Ukoliko nemate problema iz prošlosti, proverite da li ona ne poseduje neke od ovih toksičnih osobina, koje treba težiti da izbegnete kod ljudi.

Manipulativnost

Manipulativnost je osobina koju je često veoma teško prepoznati, jer uspešni manipulatori svoje namere znaju da upakuju u prijatne rečenice ili molbe. Prepoznaćete ih po uslovljavanju i u najobičnijim dogovorima, poput izlaska na piće, jer je njihov cilj u svakom trenutku da se vi uklopite u njihove ideje i planove, a ne da oni kroje život prema vašim obavezama.

Uzimaju više nego što daju

Ukoliko vaš prijatelj pristaje na dogovore sa vama, ali se potom neprestano žali kako im je loše i prebacuje vam – ta osoba je toksična. Ispoštovaće vaše želje samo kako bi kasnije mogla da vam prebacuje i stavi sebe u centar dešavanja.

Njihova izvinjenja su neiskrena

Da li vam se ikada dogodilo da očekujući izvinjenje od neke osobe završite tako što vi počnete da se izvinjavate? Toksične osobe će uvek primeniti ovu taktiku i igrati na kartu žrtve kako ne bi ispaštale za svoje postupke.

Ne slušaju vas

Jedan od najlakših načina da shvatite da neko nije osoba koja vam treba u životu jeste da proverite da li vas ona zaista sluša. Osnova svakog zdravog odnosa jeste saslušati drugoga, a kod toksičnih ljudi ćete primetiti da je njihova pažnja na svim drugim mestima, osim sa vama.

Sa njima se osećate loše

Ovo je prvi crveni alarm u svakom odnosu. Ukoliko se u nečijem prisustvu stalno osećate neprijatno, preispitajte kako je do toga došlo i da li taj odnos ima budućnost ili ne.

Samoporazno ponašanje

Ukoliko jedna osoba u stresnim situacijama podleže jakim promenama raspoloženja, histeričnom ponašanju i agresivnosti koje su uvek štetne po njih same, klonite ih se.

Zloupotrebljavaju svoju moć

Ova vrsta zloupotrebe najuočljivija je na radnom mestu, ali se takođe može ispoljiti i u svakodnevnim odnosima u kojima će vas osoba stalno ucenjivati jer je jednom nešto uradila za vas ili jer jedan deo vašeg života zavisi od njih.

Comments