Neka priča šta ko hoće ali mi obožavamo čokoladu i nemamo nameru da se odreknemo ovog slatkog uživanja! Pa šta ako nam zbog nje tu i tamo “iskoči” neka bubuljica! Pa šta ako “zaglavimo” kod zubara! Pa šta ako dobijemo koji kilogram viška! Možda ćemo biti debele, ali ćemo zato biti srećne. A to je najvažnije. E!

Ipak, nemojmo biti ovako isključive. Jer, čokolada za nas čini mnooogo više od prostog “bustovanja” hormona sreće. Evo šta se dešava sa našim organizmom nakon samo jedne kockice čokolade:

U prvih 10 minuta

Najpre, kreće aktivacija hormona sreće. Naše raspoloženje se popravlja i osećamo se mnogo bolje. Zatim, podstiče se protok krvi i to naročito protok krvi do mozga, dakle, naš organizam se priprema za neku akciju ili mentalnu aktivnost. Zato čokoladu i valja jesti pred učenje ili posao – biće nam lakše! Dalje, naš pritisak se snižava i bivamo opuštenije. I, ono što je najbolje, kakao u čokoladi oko naših zuba stvara zaštitni omotač kojim se oni štite od napada i razvoja bakterija. Aha, zubari, čujete li ovo?!

Comments