Magazin Kuća stil najdugovečniji je mesečni magazin na našim prostorima. Ovog meseca slavi osamnaest godina postojanja. Davne, 1994.godine, bio je to prvi specijalizovani magazin iz domena arhitekture, dizajna i uređenja enterijera. Na Balkan je, pored stručnog pogleda na kulturu življenja, doneo i na Zapadu popularnu rubriku Ličnost i dom u okviru koje su poznate ličnosti predstavljale svoj životni prostor. Danas je to uobičajeno u svakom drugom magazinu. Tokom osamnaest godina postojanja Kuća stil je samo rasla i razvijala se tako da danas predstavlja časopis koji ide u korak sa najaktuelnijim svetskim trendovima u oblasti arhitekture, dizajna i enterijera ali u isti mah ne zapostavlja rad kreativaca sa naših prostora.Takođe, pouzdan je vodič za kupovinu svega što je domu neophodno. Na svojim stranama, tokom svih ovih godina, Kuća stil je ugostila najrespektabilnije i najeminentnije arhitekte i dizajnere iz čitavog sveta. U slavljeničkom broju Kuća stil nagrađuje 18 čitalaca, za svaku godinu po jednog, vrednim nagradama.

Kuća stil11 18. rođendan Kuće stil

Slavljenička naslovnica

O istorijatu časopisa govori prof.dr Neda Todorović, koja je sradanik uredništva od osnivanja do danas:

Osmnaest godina KUĆE STIL! Mnogo ili malo? Zavisi od toga koliko vi sami godina imate. Kada se, 1994. godine, okupilo nas nekoliko, na inicijativu osnivača, direktorke i glavne i odgovorne urednice Edit Tomić,  činilo se da je pred nama nemoguća misija: nešto kao imati svetskog prvaka u tenisu u zemlji male, skromne teniske tradicije. A konkurencija ima i tradiciju, i prestiž, i renome, i novac. Ali, Edit je imala viziju, želju, snagu i sredstva. U državi u kojoj su brojne industrije preko noći umirale, SIMPO, najveći proizvođač nameštaja  i dalje je živeo, pa smo imali oslonac, giganta čiji je rast i uspehe časopis mogao da, tekstom i slikom, beleži i prati. Prezentirali smo svaki uspeh novih proizvođača, trgovine, arhitekata, građevinara, dizajnera. Isticali smo najviše vrednosti, zastupali zdrav život i ekologiju. Nismo bili samo novinarski l’art pour l’art, jer takav princip, po pravilu,  nije dobitna kombinacija. Pri izboru saradnika osnivač se rukovodio principom – izabrati najbolje u svojoj struci. Takav skup najboljih rezultira visokim kvalitetom i u uslovima koji su, evidentno, nepodnošljivi. Sećam se prvog broja,  zelene naslovne strane snimljene u uredničinom stanu, probranih ličnosti, odličnih stručnih tekstova, kvalitetnog dizajna i sjajnog papira, retkog u godinama surove krize. Plivali smo uz vodu, suprotno sunovratu najvećeg broja štampanih medija niz tržišne vodopade u pogibeljne provalije. Postali smo porodica koja se dogovarala u hodu, često jednim pogledom ili poluosmehom. Shvatili smo da je trka za opstanak beskrajna i da ne bi  trebalo da se osvrćemo.

fff 18. rođendan Kuće stil

Zvezde na našim stranama. Za "Kuću stil" tokom osamnaest godina postojanja govorilo je nekoliko stotina ličnosti sa javne scene

Merilo su nam bili samo najbolji, ne na domaćem nego na prestižnom, svetskom nivou. Izgovori i objektivne teškoće nisu priznavani kao argumenti, išlo se dalje, bolje, više. Najveća vrednost koju smo kao ekipa ostvarili su verni čitaoci, oni koji su sa nama od početka, od pelena, i koji sa nama sada ponosno maturiraju. Pošto smo bili bela vrana, jedini časopis te vrste u nemogućim uslovima, težili smo da stvorimo 100 odsto srpski brend – kvalitetan, prepoznatljiv, samosvojan, drugačiji, originalan, oslonjen na ono najbolje što se u Srbiji kreira,  proizvodi, prodaje i izvozi. A toga je, nadajmo se i zahvaljujući uticaju i podršci časopisa KUĆA STIL, sve više.

Untitffddddeeeled 1 18. rođendan Kuće stil

Za "Kuću stil" govorili su Ingvar Kamprad, Patricia Urkiola, Ros Lavgrov, Konstantin Grčić, Indija Mahdavi i mnogi drugi


Sara Lončar je novinarka zaljubljena u svoju profesiju. Voli Hemingveja, Madam de Stal i R’n’B. Svaki slobodan trenutak koristi za putovanja budući da veruje da se tako svet najpouzdanije otkriva. Pričalica i optimista.

Comments