Loš dan i nervoza koja se nakupila mogu da se prenesu u krevet, pokvare san i najave još jedno napeto jutro. Prekinite začarani krug uz pomoć nekoliko saveta.

1. Spremite zdravu večeru. Oni koji spremaju hranu kod kuće lakše gube i održavaju kilograme. Odvojite malo vremena za zdravu i ukusnu večeru.

2. Opustite se uz biljni čaj. Šolja toplog čaja odlična je priprema za odlazak na spavanje.

3. Pripremite torbu za trening. Svaki trud uveče je dobrodošao da bi vam olakšao odlazak u teretanu narednog dana. Jutarnja žurba i potraga za stvarima nije baš neka motivacija.

4. Popijte čašicu vina. Čaša vina pred spavanje nije nikakav greh. Samo se trudite da se zadržite na jednoj.

5. Organizujte se. Sve što uradite danas značiće manje posla za sutra, zato spakujte laptop, sklonite posuđe, pripremite i ispeglajte stvari koje ćete sutradan obući.

6. Istegnite se. Dobro istezanje smanjuje napetost i pomaže mišićima da se oporave.

7. Spavajte dovoljno. Nedostatak sna može da prouzrokuje visok pritisak, slabljenje imunog sistema ili gojaznost. Rasporedite obaveze tako da krevetu posvetite sedam sati.

8. Ne brinite se zbog sitnica. Bilo da ste pojeli celu kutiju keksa ili propustili trening, ne zamarajte se razmišljanjem o sitnicama. Sutra je novi dan!

9. Isključite telefon i kompjuter. Ne nosite telefon u krevet, jer lako može da se desi da noć provedete odgovarajući na mejlove. Vremenski ograničite vreme koje provodite uz ekran i trudite se da ga ne prekoračite.

telefon u krevetu 20 saveta za bolji san

Telefon izbacite iz kreveta

10. Smislite ritual pred spavanje. Možda zvuči naivno, ali ako se naviknete da odradite nekoliko sitnica pred spavanje svako veče, telo će se lakše pripremiti za san.

11. Ako užinate kasno, neka bude lagano. Ponekad nas glad poseti pred spavanje, iako je večera trebalo da bude poslednji planirani obrok. Neće vam prijati da odete u krevet gladni, ali ni ako se prejedete, pa zato izaberite zalogaje koji neće opteretiti vaš stomak.

12. Ne zaboravite na hidrataciju. Danas niste uneli dovoljno tečnosti? Nadoknadite za vreme večere i ne varajte ubrajanjem sokova pretrpanih šećerom.

13. Spremite hranu za posao. Uštedećete novac i rešiti se nepotrebnih kalorija ako umesto brze hrane na poslu jedete ručak koji ste spremili kod kuće. Što više povrća!

14. Nađite nešto što vas smiruje. Volite da gledate TV pred spavanje, ili vam više prija meditacija? Šta god da je vaš recept, primenite ga i nađite mir potreban da biste uživali u snu.

15. Preskočite desert. Nema ničeg lošeg u tome da s vremena na vreme osećaj radosti dozovete uzimanjem omiljenog slatkiša, ali čuvajte se zavisnosti od šećera, koja je prečica za nervozu. Umesto kolača, uzmite neku voćku ili red tamne čokolade.

16. Isplanirajte naredni dan. Razmislite o najvažnijim stvarima koje sutradan treba da obavite i okvirno odredite vreme koje će vam biti potrebno da to obavite. Sastanci, kupovina, pisanje izveštaja… sve stavite na listu i držite situaciju pod kontrolom, da ne biste jurili i nešto zaboravili.

17. Ugodite sebi. Ne dozvolite da vas stres savlada. Ako imate vremena da obavite sve što morate, pred spavanje možete da se posvetite sebi i častite se nečim u čemu uživate, bilo da se radi o aromatičnoj sveći ili slušanju omiljenog albuma.

18. Popravite današnji bilans. Niste uspeli da uklopite trening u današnje obaveze? Ne osećajte se loše zbog toga, nego odradite seriju vežbi koje će vam uzeti nekoliko minuta. Osećaćete se bolje i imaćete podsticaj da nastavite sa fizičkim aktivnostima narednih dana.

19. Pohvalite sebe. Bilo da se radi o uspešnoj prezentaciji ili ranom ustajanju, sigurno postoji nešto što ste taj dan uradili, a zaslužuje pohvalu.

20. Smejte se. Njegova blagotvornost je nezamenljiva. Ma koliko da je bio težak dan, pokušajte da nađete nešto što će da vas nasmeje.

 


Vesna Marić ima pregršt razloga da veruje da je u prošlom životu bila mačka: kotrljavo R, dečiju radoznalost, sindrom “noćno ludilo”, sposobnost da se uvek dočeka na noge, obaveznu dnevnu dremku, pa čak i kandže. Zato se uvek nasmeje kada je neko nazove kučkom. I, kao što je rekla Colette: “Ne postoje obične mačke”.

 

 

Comments