Celebrity car – Kraljica Elizabeta II i dalje vozi

Kraljica Elizabeta II (Queen Elizabeth II) još vozi. Da, dobro ste pročitali. Ova simpatična gospođa vozi automobil Range Rover, doduše ne za svoje potrebe, ali svakako hrabar potez. Kraljica je vozila ovaj automobil praćena visokim obezbeđenjem i pod budnim okom helikoptera. Da vidimo kakav to automobil kraljica vozi. Range Rover je poslovni i avanturistički automobil koji je opremljen šestostepenim menjačem, kao i blokadom centralnog diferencijala. Defender deluje odbojno, grubo i zastarelo poput pokretnog kioska ali izgled vara, a unutrašnjost opravdava grubu spoljašnjost. Zanimljivost o ovom automobilu jeste to da je nastao nekoliko godina po završetku Drugog svetskog rata dok je vladala glad za svime, pa i za radnim mašinama. Stanovnici zabitih mesta Velike Britanije osetili su potrebu za bržim, lakšim i pouzdanijim prevoznim sredstvom i tako se rodio tek skoro modernizovan i usavršen Range Rover.

Slika124 200km/h: Britanska kraljica, trkačka zmija, kamionet i dirljivi Subaru

Veličanstvo naše, Elizabeta, tako vam engleskog sveta, nisam neki romantik, ali nadam se da je automatik

Race Ready – Dodge SRT Viper GTS-R (2013)

Dodge SRT Viper GTS, model za 2013. godinu, predstavljen na Internacionalnom salonu automobila u Njujorku, neće biti jedina “super-brza zmija” koja će doživeti grandiozni povratak u 2012. godini. Namenski izrađen, specijalno za trke, SRT Viper GTS-R model predstavljen je kao deo Chryslerove najave da će se ovaj model takmičiti u Američkim serijama Le Mana (ALMS) u sezoni 2012.

SRT Motorsport je u saradnji sa Riley Technologies izgradio jedinstven dizajn nove trkačke verzije modela Viper GTS. Dva identična modela SRT Viper GTS-R takmičiće se u fabričkoj GT klasi. Za ovaj izazov unajmljena su četiri profesionalna vozača, a dodatni timovi i vozači ovog modela još uvek su nepoznati. Oba modela SRT Viper GTS-R koristiće Michelin GT gume, i time će dokazati njihovo uspešno partnerstvo. Svi ALMS-timovi takmičiće se takođe i u prestižnom izazovu Michelin Green X Challenge. Ulazeći u četvrtu sezonu, Viper GTS-R modeli pokazaće snagu, brzinu i okretnost na trkačkoj stazi.

Za sam kraj treba reći da Dodge Viper nije početnik u domenu profesionalnih trka. Trkačko nasleđe mu datira još iz 1996. godine, kada se prvi model Viper GTS-R takmičio u FIA GT šampionatu. Dodge je tada osvojio pet internacionalnih GT šampionata i tri titule FIA GT šampionata u razdoblju 1997-99. godine. Ono čime se svakako takođe ponosi jeste osvajanje dvadesetčetvoročasovne trke Dejtona 2000. godine.

Dodge SRT Viper GTS R 2013 200km/h: Britanska kraljica, trkačka zmija, kamionet i dirljivi Subaru

Veliki povratak u GT-svet

Iz sveta automobila… Fiat Strada (2013)

Fiat Strada, mali moćni kamionet, netipičan za ovu italijansku kompaniju dolazi nam iz Brazila, tačnije iz Fijatove fabrike u Brazilu. Nova Strada pratiće već postojeće korake u svetu vodećih lakih komercijalnih vozila Južne Amerike. Sa nešto više od 127,800 modela prodatih širom sveta, Strada se uvrstila u najprodavanije komercijalne Fijatove modele 2011. godine posle modela Ducato.

Novi kamionet biće dostupan u tri varijante (Working, Trekking, Adventure) i tri veličine kabine (Short Cab, Long Cab, Crew Cab), odnosno ukupno šest različitih varijanti modela. Nova Strada je pravo remek-delo u pogledu dizajna. Primećuju se veoma izražene agresivnije linije. Kamionet u globalu oslikava sliku jakog, dinamičnog i funkcionalnog vozila velikih performansi i velike uštede što se tiče potrošnje. Prednji deo automobila je pretrpeo značajne izmene, ističu se jasnije agresivnije crte i novi izgled svetala. Sama unutrašnjost ovog modela odiše komforom i praktičnošću. Poseduje novu kontrolnu tablu i originalne jasne instrumente. Fiat Strada dostojna je svakom izazovu briljantnim 1.3 MultiJet 16V Euro 5 motorom koji razvija neverovatnih 95 konja i obrtni momenat od 200Nm. Potrošnja ovog motora svedena je na nekih 5.3L/100km što je dobar korak ka smanjenju potrošnje u današnje vreme. Na kraju treba reći da Fiat Strada dolazi sa gomilom prateće opreme što će kupcima pružiti nedoumicu da li uzeti Working ili Trekking verziju, ili čak možda Adventure.

Fiat Strada 2013 200km/h: Britanska kraljica, trkačka zmija, kamionet i dirljivi Subaru

Fiat Strada – Zvezda “Latino” Amerike

Uradi (se) sam – Dirljiva reklama za Subaru BRZ 2012

Prethodne tekstove iz serijala “200km/h” možete pročitati ovde.


Miloš Jeremić je surovi realista i veliki hedonista, trudi se da bude normalan, ali mu ne uspeva, sve svoje ideje i misli prenosi na papir, jer ljudi još uvek nisu spremni da čuju istinu.

Stefan Živković je student filozofije i večiti zaljubljenik u automobile! Obožava italijanski dizajn automobila, makete, stripove… Sanja da u svojoj garaži ima Dodge Challenger SRT.

Ranko Trifković nije bio siguran da li je bata ili seka. Zato se pridružio putujućem pozorištu, te je igrao i pevao širom Evrope. Kad je skapirao da je bata posadio je hektar i odao se poljskim radovima. Možete ga zateći na blogu Igrorama.

Comments