U čast 60 godina postojanja Lotusa

Britanska kompanija Lotus, poznata po svojim kompaktnim sportskim automobilima, osnovana je 1952. godine u pokrajni Nortfolk na istoku Engleske. Lotus svoje korene vuče iz bivše kompanije RAF Hethel, koja je za vreme Drugog svetskog rata proizvodila avione, a fabrika Lotus izgrađena je na nekadašnjem aerodromu Nortfolk. Čovek koji je “kriv” za otkriće ovog automobilskog brenda jeste Kolin Čapman (Colin Chapman), diplomac Londonskog univerziteta. Kompanija, u svojoj dugoj istoriji, susretala se sa mnogim finansijskim krizama, ali je ipak uspevala da se održi, kako u segmentu proizvodnje, tako i na šampionatima Formule 1, gde je zabeležila neverovatne rezultate, i u kategoriji vozača i u kategoriji konstruktora. Lotus je napornim radom uspeo da se održi na automobilskoj sceni slavnim modelima koji su imali zajedničko početno slovo E: Elan, Elite, Esprit, Elise, Exige, Europa, Eterne i, naravno, Evora.

Slika 151 200km/h Special: Povratak velikana kompanije Lotus

Proizvodni pogon Lotusovog modela Elise

Lotus Elite

Lotus Elite predstavljen je 1957. godine na Salonu automobila u Londonu. Dizajniran je kao kupe sa dva sedišta koji bi obuhvatio zahteve mladih. Poseduje aluminijumski benzinski motor Coventry Climax od 1,200 kubika, koji proizvodi 75 konja. Zanimljiva informacija u vezi sa ovim modelom jeste ta da je učestvovao u trkama Le Mans. Novi Elite predstavljen 2010. godine obnovio je duh nekadašnjeg trkača izgledom karoserije i performansama koje će ovaj automobil posedovati. Novi Elite posedovaće 5-litarski V8 motor preuzet iz Lexusa, koji će razvijati neverovatnih 600 konja. U proizvodnju će stupiti, kako je najavljeno, 2014. godine, a cena ovog modela iznosiće €100,000.

Slika 244 200km/h Special: Povratak velikana kompanije Lotus

Lotus Elite Concept (2010)

Lotus Elan

Lotus Elan prvi put pojavio se davne 1962. godine, kada je predstavljen kao roudster automobil, i posedovao je motor Twin Cam radne zapremine 1,600 kubika. Kao njegov naslednik pojavljuje se model Elan+2, koji je iz roudstera prerastao u kupe. Oba modela prestala su sa proizvodnjom 1975. godine, a napravljeno je svega 17 hiljada modela Elan i Elan+2. Novi Elan pojavio se 2010. godine kao koncept verzija, dok će se serijski proizvoditi, kako je planirano, negde početkom 2017. godine. Posedovaće snažan 4-litarski V6 motor i biće direktan konkurent modelima Porsche 911 i Aston Martin V8 Vantage.

Slika 342 200km/h Special: Povratak velikana kompanije Lotus

Lotus Elan Concept (2010)

Lotus Esprit

Sećate li se filmova o Džejmsu Bondu (James Bond)? Ukoliko je vaš odgovor pozitivan, onda se sigurno sećate malog kompaktnog sportskog automobila iz filmova “Špijun koji me je voleo” (Spy Who Loved Me) i “Samo za tvoje oči” (For Your Eyes Only). To je slavni Lotusov model Esprit, koji je debitovao 1975. godine, a počeo sa proizvodnjom 1976. godine pod imenom Esprit S1. Esprit kroz svoju punu istoriju poseduje čak pet generacija modela, a prvobitna namena bila je ta da zameni model Europa na proizvodnoj liniji Lotusa. Model S1 poseduje 2-litarski benzinski motor, koji razvija skromnih 160 konja. Legendarni automobil sa ponosom predstavlja i šestu generaciju modela kroz koncept Esprita, koji se pojavio 2010. godine, a u prodaji će se naći početkom 2013. godine. Glavni adut ovog modela biće svakako snaga i pokretljivost, na šta ukazuje veliki niz V6 i V8 motora, koji će se naći u novom Espritu.

Slika 436 200km/h Special: Povratak velikana kompanije Lotus

Lotus Esprit Concept (2010)

Pored ova tri modela, svoje naslednike dočekuju i modeli Elise i Eterne. O njima će biti više reči u nekom od narednih tekstova rubrike 200km/h.


Stefan Živković je student filozofije i večiti zaljubljenik u automobile! Obožava italijanski dizajn automobila, makete, stripove… Sanja da u svojoj garaži ima Dodge Challenger SRT.

Comments