Ferrari je poznati italijanski proizvođač sportskih automobila stacioniran u Modeni. Njegovim osnivačem smatra se Enco Ferari (Enzo Ferrari), čovek koji je ušao u legendu. Njegove kreacije, snovi i dugotrajno zalaganje za automobilizam bili su samo vodilja da od Ferrarija nastane brend kakav on danas jeste – jedan od sinonima za sportske automobile. Duga i bogata istorija modela privukla je mnoge ljubitelje automobila da zavole bas Ferrari. Da li ste i vi deo te globalne groznice?

1. Koji automobil je prvi put nosio ime Ferrari?

Model “125 sport”, napravljen 1947. godine. Ime mu je dao vlasnik firme Enco Ferari, koji je 1935. godine konstruisao svoj prvi automobil – “Bimotor” sa dva Alfina osmocilindrična agregata.

2. Gde je Enco Ferari započeo svoju karijeru?

U firmi Alfa Romeo. Do kraja Drugog svetskog rata bio je rukovodilac trkačkog tima, nastupao je sa svojom ekipom “Skuderija Ferari”, kao zvaničnim fabričkim timom.

Slika 161 200km/h specijal: Ferrari, istorija kroz 30 pitanja (1. deo)

Muzej Enca Ferarija u Modeni

3. Da li se Ferari radi u svim bojama?

Da. Zvanično nudi 26 serijskih boja. Takođe, ispunjava i individualne želje kupaca – sa izuzetkom crveno-žute kombinacije.

4. Zašto ima toliko crvenih Ferarija?

Da bi finansirao trke, Ferari je prodavao trkačke modele privatnim kupcima. I svi su bili u crvenoj boji, jer je to oficijalna boja Italijana na gran-pri trkama.

Slika 254 200km/h specijal: Ferrari, istorija kroz 30 pitanja (1. deo)

Jedna od postavki ovog muzeja

5. Odakle vodi poreklo Ferarijev konjić?

Od italijanskog pilota-lovca Frančeska Barake (Francesco Baracca), koji je tražio da se taj konjić naslika na njegovom avionu, jer je njegova letačka eskadrila pripadala konjičkom puku. Posle obaranja njegovog aviona Ferari je preuzeo taj simbol od Frančeskove majke.

6. Zašto se Ferarijev konjić propinje na žutoj, a ne na crvenoj pozadini?

Crvena je najčešće korišćena boja kod Ferarija, ali je žuta boja grada Modene, gde je rođen Enco Ferari.

Slika 351 200km/h specijal: Ferrari, istorija kroz 30 pitanja (1. deo)

Jedna od postavki ovog muzeja

7. Poseduje li Ferari radionice izvan Italije?

Ne, proizvodi se samo u Maranelu i Modeni.

8. Zašto je 1. avgust 1976. godine “crni dan” za Ferari?

Ferarijev vozač Niki Lauda (Andreas Nikolaus – Niki Lauda) teško je nastradao na stazi Nirburgring i četiri dana se borio za život. Preživeo je sa teškim posledicama od opekotina.

Slika 440 200km/h specijal: Ferrari, istorija kroz 30 pitanja (1. deo)

Jedna od postavki ovog muzeja

9. Ko je prvi postigao pobedu za Ferari?

Franko Korteze (Franco Cortese). On je pobedio 25. maja 1947. godine u Rimu, sa modelom “125 sport”.

10. Da li je Ferari nezavisni proizvođač?

Ne. Fiatu pripada 85 odsto Ferarija, 10 odsto drži vanbračni sin Enca Ferarija, Pjero Lardi Ferari (Piero Lardi Ferrari), a 5 odsto pripada Mubadala Development kompaniji.

Slika 534 200km/h specijal: Ferrari, istorija kroz 30 pitanja (1. deo)

Jedna od postavki ovog muzeja


Stefan Živković je student filozofije i večiti zaljubljenik u automobile! Obožava italijanski dizajn automobila, makete, stripove… Sanja da u svojoj garaži ima Dodge Challenger SRT.

Comments