Pariz, grad ljubavi i visoke mode, ovih dana je i centar automobilskog sveta. Taj grad je domaćin već tradicionalnog sajma automobila na kome se predstavljaju kako domaće, tako i svetske marke i prateća oprema. Ove godine, uprkos svetskoj krizi koja je u velikoj meri zahvatila autoindustriju, u Pariz je stiglo čak 80 noviteta koji svoju premijeru doživljavaju baš tu u “gradu svetlosti”. Sajam je otvoren 27. septembra i trajaće do 19. oktobra.

Slika 12 200km/h specijal: Pariski sajam automobila 2012. (1. deo)

Veliko interesovanje za Renault Clio 4. generacije

Domaći brendovi, Citroen, Peugeot i Renault predstavili su niz novih modela koji krase Pariski sajam. Citroen je predstavio kabriolet verziju DS3 modela, novi C3 Picasso i dva prototipa, Numero 9 i C4 L. Peugeot je pokazao modele 208 GTi, RCZ Coupe, 2008 Concept i Onyx ConceptRenault je glavnu tačku stavio na 4. generaciju modela Clio, i predstavio je i njegovu Estate i RS verziju modela.

Slika 25 200km/h specijal: Pariski sajam automobila 2012. (1. deo)

Renault Clio Estate

Slika 33 200km/h specijal: Pariski sajam automobila 2012. (1. deo)

Renault Clio RS

Superautomobil na električni pogon?! Mercedes-Benz to je učinio mogućim svojim modelom SLS AMG Electric Drive, koga pokreće električni pogon naspram motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Mercedes je prikazao još jedan model na električni pogon, i to novu B-Klasu, koja takođe poseduje i verziju sa pogonom na prirodni gas. Nova A-Klasa i CLS Shooting Brake još su neki od modela koji krase ovaj Sajam.

Slika 43 200km/h specijal: Pariski sajam automobila 2012. (1. deo)

Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive

Slika 52 200km/h specijal: Pariski sajam automobila 2012. (1. deo)

Mercedes-Benz SLS AMG Electric Drive

U sam vrh najposećenijih modela ovogodišnjeg sajma spada i dugoočekivana 7. generacija modela Golf. Pored klasične verzije Volkswagen je predstavio i GTi verziju, kao i najekonomičniji model Golfa – novi Golf BlueMotion.

Slika 62 200km/h specijal: Pariski sajam automobila 2012. (1. deo)

Volkswagen Golf BlueMotion

Slika 721 200km/h specijal: Pariski sajam automobila 2012. (1. deo)

Volkswagen Golf GTi

Još jedan nemački brend ostavio je dobar utisak na posetioce svojim šarenim, svetlucavim modelom Adam. Opel je pored modela Adam promovisao i njegovu Vauxhall verziju.

Slika 821 200km/h specijal: Pariski sajam automobila 2012. (1. deo)

Opel Adam

Izvor fotografija: B92

Prethodne tekstove iz serijala “200km/h” možete pročitati ovde.


Stefan Živković je student filozofije i večiti zaljubljenik u automobile! Obožava italijanski dizajn automobila, makete, stripove… Sanja da u svojoj garaži ima Dodge Challenger SRT.

Comments