Koliko smo samo puta gledali nekih film gde dečko u letu hvata maramicu koja je devojci “slučajno” ispala, otvara vrata od kola, daje ruku pri izlasku iz istih. Ukoliko devojka ima potrebu da ode do toaleta, on ustaje i ukazuje joj poštovanje, primiče stolicu kad se vrati, pa sve do serenada u sred noći i bacanja kamenčića u prozor, ne bi li probudili svoju voljenu uputili joj jedan osmeh, izjavili ljubav i nestali u noći, a još ljubavna pisma – ovo deluje zaista kao film iz davnih, davnih vremena. Gde su nestali džentlmeni? Da li su istrebljena vrsta? “Džentlmen je muškarac koji zna kako da se ponaša u određenim situacijama, koji se pridržava određenih pravila i drži do svojih manira.” Neko bi rekao da su ih možda zamenili frajeri, šmekeri ili japiji, ali ne, oni su još uvek nezamenljivi.

Iako živimo u haotičnom svetu, ipak svako od nas ceni malo uljudnosti. Sada, više nego ikada, isplati se biti džentlmen – diviće vam se ostali muškaraci zbog lakog snalaženja u svakoj situaciji, a žene, žene će vam padati pod noge, jer ceo život sanjaju baš jednog takvog. Džentlmenski maniri su uvek besprekorni. Džentlmeni imaju odela prikladna za svaku priliku, instinktivno znaju kako da se ophode prema ženama, veoma su duhoviti, načitani i uvek je zabavno biti u njihovom okruženju.

40346118 21 način da budeš džentlmen u 21. veku

Međutim kao što već napomenuh nema više balova, ispuštanja maramica, kamenčića koji će da lupkaju o prozor, a i ko realno danas može da dobaci kamenčić na 12 sprat? I gde uopšte naći kamenčić danas? Dakle imamo džentlmene XXI veka i stara pravila nažalost više ne važe. Ukoliko želite da osvojite vama posebnu mladu damu evo novih pravila “kako biti džentlmen u XXI veku”.

1. Uvek se ponudi da platiš piće, iako znaš da će ona to odbiti.

2. Nikad ne nosi ogrlice, lance, kajle preko majice ili košulje, ukoliko ih ne nosite ispod odeće, bolje je da ih ukloniš skroz.

3. Ne ispaljuj je zbog video igrice. Sportska utakmica? Prihvatljivo, ali improvizovane turnire sa imaginarnim igračima gde si konačno uspeo da daš gol preko celog terena? Možeš ti i bolje!

4. Čak iako je njena najbolja drugarica najlepše biće na svetu, savršenstvo bez mane, ne pokazuj to.

5. Nemoj slati poruke u toku izlaska ili telefonirati ortacima i prepričavati kako je Marko povraćao prethodnu noć po nekoj ribi.

6. Otvori joj vrata. Izvuci stolicu. Pusti je da prođe prva. Jednostavni maniri koji će te od nevaspitanog učiniti savršenim.

7. Nemoj nikad da dozvoliš da se sama vraća u 4 ujutro. Isprati je do kuće.

8. Ako gleda “Gossip Girl” ili šta god, nemoj da je ismevaš zbog toga. To je taman dodatno vreme koje možeš da posvetiš samo sebi i radiš šta god poželiš.

9. Ne, ona ne izgleda debelo u toj haljini. Da, čak iako izgleda, ne izgleda. Dobro si razumeo.

10. Isplaniraj nešto. Bilo šta. Čak i samo šetnju pored reke. Bitno je da je iznenadiš.

11. Nemoj je se stideti ispred svojih ortaka, čak iako lupa gluposti, podrži je i lagano prebaci na sledeću temu.

12. Čak iako te ne zanima, pitaj je o porodici/prijateljima/šopingu. Izmamićeš joj osmeh sigurno.

13. Povremeno joj predloži da obuče nešto što bi želeo da vidiš na njoj. Ona će biti impresionirana i polaskana, naravno pod uslovom da joj nisi tražio da ide sa tobom u donjem vešu na žurku kod ortaka.

14. Nemoj nositi čarape na sandale. Totalno pogrešno i nimalo sexy.

15. Ukoliko idete zajedno na neki događaj dogovori se sa njom i uskladite kombinacije. Ne bi bilo baš primereno da ti ideš u beloj atlet majici i patikama, a ona u maloj crnoj haljini i vrtoglavim potpeticama.

16. Nikada, ali NIKADA joj ne guraj glavu ili ruku, ka tvom svemoćnom čudovištu.

17. Ukoliko ona sama krene u akciju (videti prethodno pravilo), obavezno joj uzvrati “uslugu”.

18. Napravio si neku glupost? Izvinjenja su uvek bolja uz čokoladu.

19. Poljubi je s vremena na vreme u javnosti. Mali ovlaš poljupčić će je podsetiti da ti je stalo do nje. Lupanje žvake i krljanje je odvratno, to ostavi za četiri zida.

20. Održi svoja obećanja. Ne govori ono što ne misliš, ako nešto obećaš drži se toga.

21. Ne nosi istu garderobu dva dana za redom nikada.


Mia Pešić je diplomirani inženjer organizacionih nauka. Uživa u šopingu, putovanjima i ispijanju kafa sa prijateljima. Zaljubljenik u modu, kolekcionar cipela i veliki poštovalac Karla Lagerfelda. Beskompromisni borac protiv ”fake” stvari, prirodnog krzna i kariranih stolnjaka. Omiljena rečenica: “In order to be irreplaceable, one must always be different.”

Comments