Phillip Lim, modni kreator koji uspešno izlaže u Njujorku od 2006. je neko čija je moda kvalitetno komercijalna i moderna. U svojim kolekcijama on uvek nudi pojedinačno dobre komade, primamljive za kombinovanje jednog modernog, ali i klasičnog stila. Uz pažljivo spajanje gradi styling koji je zapravo jedan dobar predlog kako žena, koja želi da izgleda moderno to može i da sledi. To je dakle, pored pročišćenih i fino obrađenih detalja i modela, jedna od tri ključne stvari koja čini njegove revije atraktivnim. Svakako, često ume da iznenadi, te određena raznolikost koju nudi raznim tipovima žena, jeste velika prednost njegovog rada.

Za sezonu proleće/leto 2011. igrao se idejom proporcija i slojeva. Uz uglavnom neutralnu paletu, koju čine bež i oker, kao uvek odličan odabir za leto, zatim crna, bela, siva, teget, provlači i simpatično smišljenu bebi-plavu. Slojevitost, sečenje komada i rad makaza su prisutni kao upečatljiv manir u kom ukazuje na razmišljanje o prostornoj apstrakciji.

Evidentan je i casual stil, ali vrlo uglađen te pruža osećaj luksuza. Sveukupno deluje otmeno i prefinjeno. Kragne i veliki broj krojeva asociraju na distancirani buržoa stil, a moguće i da odabir mlađih lica za manekenke upućuje na ‘girly look’ koji je prisutan od početka, kao i ovakav dizajn platformi – sandala. Pojavljuje se i koža koja se, iako nepraktična za leto, ali na pisti uvek efektna, ovde čini prijatnom, kako za nošenje zbog mekoće, tako i vizuelno zbog načina sečenja. Tu su i pažljivo rađeni modeli i detalji od organze, šljokica, kristala i brižljivo rađeni komadi od čipke.

lim 6 3.1 Phillip Lim, proleće/leto 2011.

Kako postepeno razrađuje ideju o proporcijama, revijski prostor popunjava i time što negde između provlači i netaknute tom idejom modele, nezavisnog karaktera, u vidu pantalona, sakoa, mantila i neprolazne klasike, kao i dobre trendy kombinacije. Kolekcija obiluje i ozbiljnim aksesoarima i zanimljivim dizajnom obuće.

lim 322 3.1 Phillip Lim, proleće/leto 2011. lim318 3.1 Phillip Lim, proleće/leto 2011. lim323 3.1 Phillip Lim, proleće/leto 2011. lim324 3.1 Phillip Lim, proleće/leto 2011.

U okviru te glavne ideje, koja se, kako revija teče, lagano izmiče pa vraća i na kraju kuliminira, uočljiv je i trend koji će se pokazati kao značajniji u narednoj jesen/zima sezoni. Kragne, a uz nju haljine do kolena, ali sečene i iz slojeva da zbunjuju – da li je pitanju haljina ili više odevnih komada koji liče na nju. Na to se nastavljaju elegantne duže haljine sa izrezom spreda, kao jedan od lepših trendova.

U kontekstu termina “trend”, nameće se i pitanje da li će one podleći prevaziđenosti. Ali, deluje da se utisak o lepom u ovom slučaju, u bilo kom vremenu i prostoru, ne može mnogo poremetiti. Pogotovo što je provukao i večnu temu istoka i time zapečatio, što je učinilo da pojedini modeli ostanu unikatniji. Za razmatranje može biti da li je tih par modela bilo dovoljno i da li se oseća neka nedovršenost. Ali budući da na njih pretapa sve ono što je provukao kroz prethodne modele, od boja, materijala, kristalnih detalja i krojeva, pretpostavka je da su mu ta tri, četiri poslednja modela bila sasvim dovoljna da se zaokruži cela kolekcija.

Ostaje otvoreno da kolekcija može da proizvodi monotoniju, kao i utisak o nedovoljno ubedljivo razrađenoj temi. Takođe, ljubiteljima avangardnije mode, možda nešto čemu ne treba davati preteran značaj. Međutim, uvek treba imati u vidu koncept i filozofiju modne kuće i u tim okvirima određivati njen kvalitet. Stoga, kao i uvek, modna linija 3.1 Phillip Lim prikazuje dosta dobro izrađenih odevnih komada i kvalitetno osmišljenih modernih kombinacija koje ipak uspevaju da ostanu dragoceni deo modnih pista koji prevazilazi prolaznost.


Marija Mak je neurotična i analitična “belle de nuit”. Uzdahne uz dobar prêt-à-porter, mrak u klubu, film u kinoteci ili svojoj sobi.

Comments