Da li si spremna za izazov? Evo kako da u 2019. pobediš (staru) sebe!

Love ’90s: Pravila oblačenja za urbane devojke

I dalje koristiš brijač?! Pronašle smo odličnu zamenu koja garantuje glatku kožu mnogo duže!

Back to classic: Trendi modeli patika koje ćemo voleti u 2019.

U trendu je menjati planetu na bolje! Evo šta TI možeš da učiniš!

Sve tajne ONLINE shopping-a koje moraš da znaš!

Mesto za petak veče! Evo gde da izađeš večeras!

Tajna glatke kože u zimskim mesecima

Manikir kao izraz slobodnog duha! Šta je tie-dye trend?

Ovakve sendviče još nisi probala, a možeš ih napraviti sama!

Prethodne tekstove iz serijala “3 u 1” možete pročitati ovde

“Klanica 5” (Slaughterhouse 5), Kurt Vonegat (Kurt Vonnegut)

Satira, crni humor, apsurd, naučnofantastični zapleti, ironični komentari o ljudskoj egzistenciji, i iznad svega, duboki humanizam, karakteristični su za dela ovog jedinstvenog autora. “Klanica 5, ili Dečji krstaški rat: Prisilni ples sa smrću” (Slaughterhouse 5, or Children’s Crusade: a Duty-Dance with Death) iz 1969. je antiratni roman nastao na osnovu Vonegatovih sećanja na Drugi svetski rat.

Slično samom Vonegatu, glavni lik, Bili Pilgrim (Billy Pilgrim) je mladi američki redov koji je sa ostalim zarobljenicima smešten u jednu bivšu klanicu u Drezdenu i preživljava savezničko bombardovanje 1945. godine. Bili postaje “iščašen” u vremenu, i više puta ga otimaju vanzemaljci sa planete Trafalmador, koji ga uče šta je nelinearno vreme. Ili je možda sve to Bilijeva fantazija kojom se brani od ratne traume i sa besmislenošću svog kasnijeg dosadnog života pripadnika američke srednje klase. Kroz roman defiluje i niz likova iz drugih Vonegatovih dela, poput SF pisca Kilgora Trauta (Kilgore Trout), neke vrste ironičnog piščevog alter ega, koji ima zaista nezaboravnu interpretaciju priče o Isusu Hristu.

Klanica 5 Kurt Vonnegut 3 u 1: Putnici kroz vreme, teksaški šerifi i mančesterska melanholija

"Klanica 5" Kurta Vonegata

“Closer”, Joy Division

Ovo nije muzika koja se sluša u kafiću ili dok nešto radite. Ovo je muzika od koje ćete se bukvalno naježiti, i koju slušate sami, idealno uveče u svojoj sobi, i zbog koje prestajete da radite sve ostalo. Prelepe i mračne pesme, sa glasom Iana Kertisa (Ian Curtis) koji kao da dolazi iz nekog drugog sveta, teraju da im se potpuno posvetite. Savršen od prve do poslednje pesme, drugi i poslednji studijski album legendarnog mančesterskog post-pank benda Joy Division obeležen je bolnom činjenicom da je dva meseca pre njegovog izlaska pevač i tekstopisac Ian Kertis izvršio samoubistvo. Nezavisno od toga, “Closer” se zasluženo smatra remek-delom i jednim od najvećih albuma svih vremena. Slušanje ovog albuma je možda nešto najbliže spiritualnom iskustvu u rok muzici.

“Usamljena zvezda” (Lone Star)

Lone Star scena 3 u 1: Putnici kroz vreme, teksaški šerifi i mančesterska melanholija

Kris Kuper i Elizabet Penja u filmu "Usamljena zvezda"

Ako ste raspoloženi za sjajan film koji nema veze sa Holivudom i u kome ćete umesto eksplozija, akcije ili spektakularnih scena naći odličnu priču, dobru glumu i autentične emocije, predlažemo vam “Usamljenu zvezdu”, najbolji film američkog nezavisnog režisera i scenariste Džona Sejlsa (John Sayles) iz 1996. godine.

U gradiću u Teksasu, blizu granice sa Meksikom, otkriven je kostur ozloglašenog, korumpiranog, rasističkog šerifa koji je nestao pre 40 godina, a koga u flešbekovima igra Kris Kristoferson (Kris Kristofferson). Glavni junak, lokalni šerif Sem Dids (Sam Deeds) u tumačenju Krisa Kupera (Chris Cooper), pokušava da reši ubistvo za koje je jedan od glavnih osumnjičenih njegov pokojni otac, legendarni šerif u čijoj senci Sem i dalje živi, a koga igra Metju Mekonahi (Matthew McConnaghey). Istovremeno, Sem obnavlja vezu sa neprežaljenom ljubavlju iz mladosti, učiteljicom Pilar, ćerkom doseljenika iz Meksika – vezu koja je nekad davno prekinuta zbog neodobravanja njihovih roditelja. Komplikovani odnosi i etničke tenzije u malom mestu, stare rane i šokantne tajne iz prošlosti, sve to izlazi na površinu tokom istrage. “Usamljena zvezda” pokazuje kako istorija nanosi ožiljke, ali glavni junaci nisu bespomoćni i odbijaju da im prošlost ili sudbina određuju život.


Ivana Cvetanović je zavisnica od instant kafe, Interneta i MP3 plejera. U večitom je ratu sa vremenom; zamenjuje dan za noć, kao klinka je bila starmala, a kao odrasla je večita tinejdžerka.

Editors choice