Hot topics

Kako su milenijalci i generacija Z učinili da počnemo drugačije da gledamo na modu i trendove

U susret praznicima: 10 razloga da dragoj osobi (ali i sebi) nešto pokloniš – već danas!

Male stvari koje možeš da uradiš danas – za bolje sutra!

Ne “izlaziš” iz patika? Predstavljamo ti model koji ćeš ove zime obožavati – i nositi svakog dana!

Tijana @flawless_mess_ i Danijela @glam.prescription predlažu ideje za casual & business jesenje autfite

Feel&Taste: Hrvatska iz drugog ugla

Želiš kreditnu karticu? Evo šta sve treba da znaš!

Moja rođendanska želja ili kako sam uspela da dobijem više vremena za sebe i svoju porodicu

Kako je protekao Philips Hairstyle Makeover + 3 frizure koje i ti možeš da isprobaš!

Biljana Tipsarević otkriva koje su boje ove jeseni

“Kći direktora cirkusa”, Justejn Gorder

Justejn Gorder (Jostein Gaarder) je norveški pisac koji je stekao svetsku slavu jednom od svojih prvih knjiga, “Sofijin svet”. Baš kao i ostala Gorderova dela, roman “Kći direktora cirkusa” prepoznatljiv je po neobičnom piščevom stilu i veštom načinu pripovedanja priče unutar priče. Glavni lik, Piter, od detinjstva živi udaljen od stvarnosti. Poseduje izuzetno bujnu maštu i veliki talenat za izmišljanje priča i zapleta, koji odlučuje da iskoristi na neobičan način. Prodaje ideje, sižee i citate piscima. Uporedo sa dešavanjima u Piterovom životu čitalac se upoznaje i sa Piterovom omiljenom pričom, pričom o izgubljenoj kćeri direktora cirkusa. Piter se u međuvremenu zaljubljuje u Mariju (Maria) koja sa njim želi dete, ali ubrzo odlazi u Stokholm. On ostaje odvojen od žene koju voli i njihovog deteta i nastavlja sa svojim uobičajenim životom i prodajom priča. Međutim, jedan događaj će preokrenuti sve i Piterov život biće doveden u opasnost.

Detektivski zaplet na kraju romana, ali i neobične izmišljene priče i priča o Piterovom životu zaokupljaju pažnju čitalaca. Ovaj izvrstan roman daje odgovore na pitanja zašto se i kako pisac odlučuje da stvara, ali govori i o odvojenosti od voljenih osoba i ponovnom susretu.

Slika 112 3 u 1: Srešćemo se ponovo

Još jedno sjajno delo jednog od najuspešnijih pisaca današnjice

“Iluzionista” (The Illusionist)

Ovo je neverovatna priča o Beču s kraja devetnaestog veka i jednom od najtalentovanijih mađioničara toga vremena, iluzionisti Ajzenhajmu (Eisenheim). Na jednoj od svojih predstava za publiku ponovo će se sresti sa Sofi (Sophie). Ajzenhajm i Sofi su u mladosti bili zaljubljeni jedno u drugo, ali su ih porodice razdvojile zbog klasnih razlika. Posle toliko godina oni i dalje ne pripadaju istim svetovima. Ajzenhajm je samo iluzionista koji zarađuje zabavljajući publiku i bogataše, a Sofi je verenica princa. Ne bi li napokon bili zajedno, odlučuju se na opasnu igru između života i smrti, privida i stvarnosti. Pitanje je samo da li ljubav uvek pobeđuje.

Slika 210 3 u 1: Srešćemo se ponovo

Kako film bude odmicao pitaćete se šta je zaista stvarno, a šta je iluzija

“The Trapeze Swinger”, Iron & Wine

Iron & Wine je umetničko ime američkog kantautora Samjuela Bima (Samuel Beam). Bim je izdao četiri studijska albuma i više singlova. Ovaj talentovani kantautor izdvaja se ne samo po neobičnom imenu koje je deo naziva jednog dijetetskog suplementa, nego i po predivnim tekstovima. Slušajući njegove pesme imaćete utisak da slušate životnu priču nekog junaka, a brojne stilske figure nateraće vas da se zamislite koje je pravo značenje i poruka stihova.

“The Trapeze Swinger” je singl snimljen 2004. godine, a pesma je posebno napravljena za film “U dobrom društvu” (In Good Company). Iako su tumačenja teksta različita, većina se slaže da je ovo jedan od Bimovih najboljih tekstova. Pesma traje više od devet minuta, a glavni likovi su mladić i devojka koji su nekada bili zajedno. Jedan deo ljubitelja Bimove muzike je mišljenja da je jedno od zaljubljenih umrlo, dok drugi zagovaraju tumačenje po kome je ovo pesma o ljubavi, lepim događajima i njihovoj prolaznosti. Poslušajte je i sami i uverite se zbog čega izaziva toliko interesovanje slušalaca.

Izvor fotografija: katuwapitiya.com, jonathanrosenbaum.com, limundo.com


Jovana Filipović je studentkinja Elektrotehničkog fakulteta, perfekcionista, namćor i statista sreće kao iz Balaševićevih pesama u čijim se stihovima pronalazi. Pevam svoj blues bez namere bitne, za zlo sam teški laik, i možda i nisam neki biser, ali sam barem svoj režiser. A kao omiljeni stih i moto izdvajam: “Brojao sam ljude s krsta, pravila i izuzetke. Posvud promašena vrsta, samo retki nađu retke.”

Editors choice