U prethodom članku naveli smo deset namirnica od kojih će vam koža procvetati. Kao što smo obećali, ovog puta navodimo još deset za koje se nadamo da će učiniti čuda za vaše zdravlje i divan i zdrav izgled!

Tofu sir

Ima li boljeg načina da uvećate unos proteina kroz ishranu od tofu sira? Proizvod mekan poput omleta se pravi od soje i odličan je izvor blagotvornog biljnog proteina, kalcijuma i zdravih nezasićenih masnih kiselina – snažna kombinacija za bilo koga ko pati od kožnih problema. Takođe je odličan izvor antioksidanasa, kao i minerala poput gvožđa, bakra i mangana. Svako voli tofu sir u domaćoj salati ili malo zapečen u tiganju. Dodajte još neke sastojke kako bi uneli obrok zdrav za vašu kožu.

tofu 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Tofu sir je odličan izvor blagotvornog biljnog proteina, kalcijuma i zdravih nezasićenih masnih kiselina

Integralni (smeđi) pirinač

Dokazano je da su stabilan nivo šećera u krvi i zdrava koža povezani, pa zato ima smisla da zamenite prerađene ugljene hidrate sa integralnim proizvodima koji imaju nizak glikemijski indeks i prave se od celog zrna, baš kao i smeđi pirinač. Jedna dnevna porcija ne samo da ispunjava potrebe organizma za B vitaminima, proteinima, selenijumom i magnezijumom, već je bogata antioksidansima i pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi tako što polako otpušta energiju tokom celog dana – umesto odjednom, kao što to čini većina prerađenih ugljenih hidrata.

braon pirinač 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Jedna dnevna porcija integralnog pirinča pomaže u regulaciji nivoa šećera u krvi

Voda

Čista koža dolazi iznutra i unos dovoljne količine vode je jedan od najboljih, najjeftinijih i najefikasnijih načina da pomognete svom telu da otpusti toksine. Ne samo što ćete nadomestiti izgubljenu tečnost u organizmu i tako pomoći boljem funkcionisanju mozga i stoga umanjiti stres, već vodom obogaćujete ćelijske strukture u telu. Postarajte se da ispoštujete preporučenu vrednost dnevnog unosa vode od osam čaša i pijte dosta tečnosti posle fizičkih aktivnosti.

voda 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Voda, između ostalog, doprinosi boljem funkcionisanju mozga i umanjivanju stresa

Orašasto voće

Manjak minerala poput cinka i selena je kod nekih ispitanika doveden u vezu sa nastankom akni, upravo zbog toga je orašasto voće – posebno semenke bundeve i brazilski orah – odlična i zdrava užina koja treba da uđe u naviku ishrane. Selen aktivno pomaže da se poveća broj belih krvnih zrnaca koji se u telu bore protiv infekcija i ojačava imunitet, dok vitamin E, bakar, magnezijum, mangan, kalijum, kalcijum i gvožđe pospešuju opšte stanje i funkcionisanje kože.

Orašasto voće 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Orašasto voće je odlična i zdrava užina koja treba da uđe u naviku ishrane

Mahunarke

Svaki proces zalečenja troši dodatnu energiju i proteine, a mahunarke – grašak, pasulj, sočivo – imaju svega ovoga u izobilju. Takođe sadrže snažan koktel vitamina i minerala i ujedno su veoma bogate dijetalnim vlaknima koja pomažu telu u prirodnom procesu probave i pospešuju detoksifikaciju. Sve ove odlike ih čine sjajnim oružjem u borbi za zdraviju kožu, zato zamenite porciju uobičajenih ugljenih hidrata sa nekoliko kašika pasulja i videćete rezultate.

Mahunarke 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Mahunarke sadrže snažan koktel vitamina i minerala i ujedno su veoma bogate dijetalnim vlaknima

Kelj

Zaboravite kupus – kelj sadrži ceo spektar vitamina A, B kompleksa, C, E, i K, kao i visok sadržaj mangana, kalcijuma, gvožđa, magnezijuma, proteina, folata i fosfora. Malo kelja u supi sa još nekim sastojcima odličan je tonik za čišćenje kože.

Kelj 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Malo kelja u supi sa još nekim sastojcima - odličan tonik za čišćenje kože

Avokado

Ovo glatko zeleno voće je naširoko poznato kao sjajan izvor vitamina E – koji poboljšava vitalnost kože i njen prirodni sjaj. Ipak, takođe poseduje solidne količine vitamina C koji uspešno otklanja upale, a ulje avokada stimuliše proizvodnju kolagena u koži i time poboljšava njen tonus i strukturu. Ako redovno unosite avokado (može umesto toga i pola kruške) poboljšaćete sposobnost kože da zadrži svoju prirodnu vlažnost.

Avokado 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Redovan unos avokada poboljšava sposobnost kože da zadrži prirodnu vlažnost

Beli luk

Svaki češanj belog luka je pun prirodnih hemikalija pod zajedničkim nazivom alicin koji, kada se svari, dolazi u reakciju sa krvnom strukturom i može da uništi štetne bakterije i viruse koji se možda nalaze u vašem organizmu – uključujući one koji uzrokuju akne i druge infekcije na koži. Dodajte ovome moćan sastav antioksidanasa i skoro da nema dovoljno dobru zamenu. Kako biste iskoristili sve njegove sastojke, sitno iseckajte beli luk u salatu ili umešajte u ručak pre samog serviranja.

Beli luk 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Beli luk uništava štetne bakterije i viruse koji se možda nalaze u vašem organizmu

Čičak

Vekovima je slavljen kao lekovita biljka i sadrži visoke nivoe kalcijuma, kalijuma i magnezijuma – minerale koji su nezamenljivi u održavanju zdrave kože. Takođe ima jako antibakterijsko svojstvo i uništava gljivice – savršen je za lečenje akni i probavnih problema. Čičak možete jesti kao povrće, ali najlakši način za konzumiranje je čajni napitak. Većina prodavnica zdrave hrane ima ovo u ponudi.

Čičak 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Čičak možete jesti kao povrće, ali najlakši način za konzumiranje je čajni napitak

Brokoli

Nakon kelja, biljka koja može da ponese titulu super namirnice jeste brokoli. Antioksidansi poput vitamina A, B kompleksa, C, E, i K pomažu da se doda sjaj koži i ožive beživotna tkiva, dok omega-3 masne kiseline, kalcijum i folat potpomažu proces zalečenja i osnovne funkcije ćelija. Jedite brokoli u svežem stanju ili blago prokuvan na pari – kako biste iskoristili sve vredne sastojke.

Brokoli 30 najefikasnijih namirnica koje pročišćavaju kožu (2. deo)

Brokoli, zbog svog sastava, zasigurno može da ponese titulu super namirnice


Maja Luković je zaljubljena u lepu reč, teži srećnim i jedinstvenim trenucima. Beskrajno pozitivna i uporna.

 

Comments