Trećeg dana Perwoll Fashion Week-a revije su održane u tri termina. U drugom terminu, u crnoj sali Belexpocentra, prikazane su kolekcije tri nove modne kreatorke – Andrijane Milićević, Amine Hasanbegović i Milice Opačić. Publike je bilo dosta, mnogi su morali da stoje, čak i oni sa kartama, ali želja da se vidi rad mladih dizajnerki potpuno je opravdana.

Adrijana Milićević

Revija je započeta orijentalnim plesom koji je mogao da bude mnogo bolje izveden. Strah da bi to što plesačice nose zapravo mogla da bude kolekcija “Balkanades” – koju smo očekivali, oslikavao se na našim licima. Kada su se manekenke pojavile, konačno smo mogli da odahnemo i otklonimo sve brige. Ipak – na kraju smo shvatili – to što su plesačice bile odevene u nešto što je sličnije krpama, nego nošnji, nije ništa do odraz ideje same kolekcije – da žene sa istoka svojim shvatanjem lepote krpe pretvaraju u glamur. A svaka ideja je za poštovanje.

Prvo što zapazite kod ove kolekcije, pored činjenice da je u pitanju ženska moda i da su skrojene uglavnom samo haljine, jesu boje. Šarenilo orijenta u kojem pršti prekriveni seksepil, suzbijena divljina i neukroćena lepota žene, suprotstavlja se jednostavnom i savremenom kroju. Svaka od haljina izvanredno se može uklopiti u svakodnevne situacije i pronaći mesto u vašim ormanima. Čipkani materijali i neizbežna svila još jedan su kontrast žene koja živi između Istoka i Zapada, između prefinjenog i običnog, između dve ideje.

Ako ste ljubitelji navedenih karakteristika, haljine ove mlade dizajnerke pravi su izbor za vas.

Adrijana Milićević kolekcija Balkanades za proleće leto 2013 1 33. Perwoll Fashion Week: Textil presents New Designers

Haljina jednostavnog kova, koja je kupila srca publike

Adrijana Milićević kolekcija Balkanades za proleće leto 2013 2 33. Perwoll Fashion Week: Textil presents New Designers

Savršena haljina za letnje žurke u otvorenim klubovima kraj mora

Amina Hasanbegović

Kada se prvi model pojavio, pomislili smo: “Ko ovo može da nosi?”, ali ideja kolekcije “Krojač i Kovač” (Blacksmith & Tailor) i jeste spoj nespojivog, u ovom slučaju – spoj tekstila i metala. Mlada autorka je, koristeći se veštinama oba zanata, uspela da stvori dela inovativne, jedinstvene i vizuelno upečatljive prirode. Kako su kolekcijom dominirale tri boje – bela, crna i krem – rekli bismo u prvi mah da su haljine namenjene venčanjima, sahranama, ili nekim svečanim proslavama. Ali zbog svoje umetničke izražajnosti mnogi bi pomislili da su neke od haljina previše neprikladne za pomenute događaje ili, zbog metala kojim su upotpunjene, preteške za lagodno kretanje. Najčešće su ukrašavane bisernim nitnama i biljnim dezenima, a kao estetski dodatak, korišćeni su šeširići od cvetnih buketa.

Amina Hasanbegović kolekcija Blacksmith Tailor za proleće leto 2013 1 33. Perwoll Fashion Week: Textil presents New Designers

Mlada o čijoj će se venčanici dugo pričati

Amina Hasanbegović kolekcija Blacksmith Tailor za proleće leto 2013 2 33. Perwoll Fashion Week: Textil presents New Designers

Divna haljina za moderne princeze

Amina Hasanbegović kolekcija Blacksmith Tailor za proleće leto 2013 3 33. Perwoll Fashion Week: Textil presents New Designers

Umetničko delo, ali nažalost, previše za stvaran život

Milica Opačić

Sam naziv kolekcije “Seduction in the Spotlight” mnogo je obećavao. Poput erotičnog indikatora, čarolijom svojih reči, uspeo je da zainteresuje beogradsku publiku. Kada su odevni komadi prošetali pistom, sva očekivanja bila su potpuno ispunjena, a ljubitelji mode zadovoljeni. Kreacije su uspele da proniknu u srž ženskog bića, iznedre njegovu lepotu i svojim karakteristikama ga upotpune – jednobojnost, svedenost i pastelni kolorit, kao metafore stilizovane, ali nežne strane svake žene; naspram providnog tila od najfinijeg svilenog konca i kožnih kaiščića, kao odraza senzualne i snažne žene koja otkriva sasvim dovoljno da zagolica maštu jednog muškarca. Jasno je da je svako od prikazanih dela namenjeno jakim i sposobnim ženama sa stavom i držanjem, koje vole da zavode, ali i da budu zavedene.

Milica Opačić Seduction in the Spotlight za proleće leto 2013 1 33. Perwoll Fashion Week: Textil presents New Designers

Odličan izbor za mature ili druge proslave od manje formalnosti

Milica Opačić Seduction in the Spotlight za proleće leto 2013 2 33. Perwoll Fashion Week: Textil presents New Designers

Senzualna haljina za devojke koje se ne stide svoga tela, idealna za noćne izlaske

Milica Opačić Seduction in the Spotlight za proleće leto 2013 3 33. Perwoll Fashion Week: Textil presents New Designers

Žensko odelo savršeno za poslovne sastanke opuštenijeg karaktera


Đole Manić je čovek. A biti čovek nije mala stvar. Više o tome na blogu “DownTown“.

Comments