Kao introvert kome nije toliko jednostavno da menja radna okruženja i prilagođava se novim radnim mestima, naročito ako me dočeka uštogljena atmosfera bez nekog ličnog i prisnog kontakta, uvek sam se divila ekstrovertima koji nekako prirodno znaju kako da se ponašaju, šta da kažu i kako da se postave tako da već od starta bude jasno da je ceo svet njihov i da su glavne zvezde kancelarije, u svakom smislu. Ali kad malo bolje razmislim, pa ne bi bilo tako zanimljivo kada bi u firmama postojali samo jedni ili samo drugi – svima su potrebni i introverti i ekstroverti, a razloga da na potcenjujemo ove prve samo zato što su mirni, tihi i povučeni ima dosta – kako iz mog ličnog iskustva, tako i sa nekog, da kažem, naučnog stanovišta.

Introverti su izuzetno posvećeni poslu i ostvarivanju ciljeva

Nije istina da introverti ne vole da se druže i da izbegavaju svaki kontakt sa ljudima, naročito ako je reč o velikim grupama ljudi (ekstroverata) – oni samo znaju šta im je na poslu prioritet. Oni će svoju energiju pre utrošiti na rad, obavljanje dnevnih zadataka i ostvarivanje ciljeva nego na gubljenje vremena kada postoji nešto što je hitno i bitno. Oni svoje radno vreme koriste za rad, dok je slobodno vreme već druga priča. Upravo zato, introverti su vešti u izbegavanju svih ometača, posvećeno će i vredno raditi, a kada po njihovom rasporedu dođe vreme za zabavu, o, i te kako će se dobro zabaviti! Znaš kako se kaže – služba je služba, družba je družba.

4 razloga zašto su introverti jako dobri radnici 2 1 4 razloga zašto su introverti jako dobri radnici

Introverti su jako promišljeni kada je reč o donošenju odluka

Introvert, overtinker, Devica u horoskopu – ne, ne može mi biti gore! Šalu na stranu, iako i ekstroverti i introverti znaju kako se donose (dobre) odluke, introverti tome pristupaju malo drugačije. Da, može se reći da sve overtinkuju. Oni će prikupiti apsolutno sve dostupne i nedostupne informacije i podatke, analiziraće svaku sitnicu i svaki aspekt, razmisliće o svemu do najsitnijih detalja, a usput će možda napraviti i nekoliko za/protiv lista. Tek kada budu sigurni da su sve uzeli u obzir oni će doneti odluku i gotovo nikada neće pogrešiti. I da, njima ne treba mnogo vremena za sve ovo, kako bi se možda moglo učiniti. Uvežbani su oni.

Comments