Hot topics

Stres kao uzrok depresije i anksioznosti: Kako da vratiš ravnotežu u svoj život?

Izdvajamo: Must have komadi sezone + kako da ih stilizuješ

3 zabavne stvari koje ove jeseni možeš da radiš u paru

Anastasija Đurić ti otkriva kako da sama stilizuješ kosu kada nemaš vremena za frizera

Testirali smo: Potrebna ti je nega za svežu i blistavu kožu? Ovaj fluid je savršeno rešenje za tebe!

Moderna umetnost u filmovima Pedra Almodóvara

Beograd postaje sve veći Glovo-grad

Sara Oster ti otkriva jednostavne trikove kako da stilizuješ kosu i tokom leta, a da je ne oštetiš!

U susret letovanju: Stvari koje obavezno treba da imaš u koferu

Kako da pronađeš motivaciju kada je jednostavno nemaš?

1/2

Nekad mi je neko rekao da otkaz nikada ne daješ zbog posla, već zbog šefa. Ne znam koliko je ovo tačno, ali znam da je tačno to da šef u velikoj meri može da utiče na to kako se osećaš na poslu, kako ga doživljavaš i da li ga radiš dajući 100% sebe ili ne, koliko god volela ono što radiš. I do tebe je, naravno, ali i do šefa, a to shvataš pre ili kasnije. Ovo “pravilo” naročito dolazi do izražaja u manjim kolektivima gde su i šefovi i zaposleni u velikoj meri upućeni jedni na druge. Postoji nekoliko tipova šefova, a u skladu sa tim kom tipu pripada tvoj šef, evo kako da se “izboriš” sa njim i kako da što lakše pronađete zajednički jezik.

“Naprednjak”

“Naprednjaci” (ovo nema političku konotaciju!) su izuzetno fokusirani na zadatke, postizanje rezultata i preduzimanje akcija. Dakle, oni uvek idu napred i gledaju napred. Direktni su u svojoj komunikaciji, a ponekad zbog toga deluju čak i grubo. S obzirom na to da su im njihovi ciljevi na prvom mestu, umeju da budu prilično nestrpljivi kada treba da rade sa drugim ljudima, a postaju još nestrpljiviji kada je potrebno da donesu odluku ili preduzmu akciju. Oni žele sve odmah i sad. Za ovakve šefove, cela poenta je unapređenje i postizanje rezultata što brže i efikasnije.

Sa ovim šefovima je zapravo lako raditi jer su prilično predvidivi. Ti znaš šta on želi i šta njemu treba, pa svoje radno vreme treba da organizuješ po tom principu. Odredi listu prioriteta, ubrzaj se, pronađi rešenja (ne probleme), uradi “domaći”, mudro koristi svoje vreme i najvažnije – uradi ono što se očekuje od tebe!

Energičan

Energični šefovi su, prirodno, puni energije, optimizma i imaju jaku i autentičnu ličnost. Oni su zaista – ljudi. Poznati su po svom entuzijazmu, humoru i spremnosti da preuzmu rizik kada je to potrebno. Oni ne vole rutinu, ne vole ništa što je monotono i cene kreativnost i originalnost. Upravo tako se ponašaju i prilikom prodavanja svojih ideja. Najsrećniji su kada se fokusiraju na budućnost i pomeranje granica. Ponekad umeju da reaguju impulsivno, ali generalno uspevaju da kanališu svoja osećanja. Vole da započinju nove projekte, ali problem je što brzo gube interesovanje za njih.

Da bi uspešno radila sa ovakvim šefom, bitno je da uskladite vibracije. Pokušaj da ga upoznaš i izgradiš odnos na ličnom nivou. Podržavaj njegove ideje i uvek mu daj vetar u leđa. Preuzmi zadatak na sebe, isplaniraj aktivnosti i izvrši ih – ovakvi šefovi vole da neko njihovu ideju dovede do realizacije. Sve proveravaj dva puta. Budi kreativna. Pohvali šefa javno.

Editors choice