Leto je i zvanično iza ćoška (kalendarski, ako nikako drugačije!), a znamo šta to znači! Ogledamo se sa svih strana, iz svakog ugla, i shvatamo da i dalje nismo zadovoljne svojim izgledom, iako nam se približava sezona kupaćih kostima i mini haljina. Neki će možda reći da je kasno da nešto promenimo po tom pitanju, ali kako se mi vodimo parolom “nikad nije kasno”, već danas počinjemo da radimo na postavljanju #fitnessgoals koji će nas ovoga puta zaista odvesti tamo gde želimo! Na ovom putu nas prati fitnes instruktorka Ivana Martinović koja će biti naš fitnes guru i pomoći nam da ostvarimo svoj cilj dajući nam svoje iskrene savete i preporuke!

#goal 1: Napravi plan ishrane!

Kao što i sama znaš, ishrana je baza svega! “Bukvalno neki trening možete baciti u vodu ako posle njega unesete namirnice koje našem telu nisu potrebne”, objašnjava Ivana i dodaje da, ukoliko želimo da izgledamo bolje ovog leta, moramo da dovedemo u red način na koji se hranimo. Onda postavljamo logično pitanje:

Šta jesti?

Odgovor je – zavisi šta želimo da postignemo, kakav rezultat želimo, da li želimo da smršamo, da nabacimo mišićnu masu ili jednostavno da održavamo figuru. “Treba pronaći neki svoj balans u ishrani, ne treba se toliko opterećivati gramažom, sem ako smo bodibilderi ili se spremamo za neko takmičenje. Treba izbegavati šećere, zasićene i trans masti, a dodati vitamine i minerale u ishranu. Recimo da se na njih treba fokusirati, da ih pronađemo u namirnicama ili u suplementima, jer oni su čuvari imuniteta”, kaže Ivana.

Ivana Martinović 1 e1557929785839 5 #fitnessgoals koje treba da postaviš sada da bi ovog leta najzad bila u formi i izgledala najbolje moguće

#goal 2: Razmišljaj o novom režimu kao o stilu života!

“Ako želimo trajne rezultate moramo dugoročno da razmišljamo. Naravno da se do “savršene linije” ne može doći preko noći. Treba ići korak po korak sa uvođenjem zdravih navika kako bi nam to postao stil života, a ne mesečni ili sezonski cilj, naglašava Ivana.

Kako to postići?

“Svi znamo namirnice koje su nepotrebne i štetne za naš organizmam. Za početak treba krenuti od njih, svakog dana ih sve manje i manje unositi, samim tim menjati loše obroke za one zdravije. Trening svakako treba postati sastavni deo života, jer smo mi stvoreni da bismo se kretali. Uz sve ovo važno je da pijete što više vode, spavate 6-8 sati svakog dana i vremenom ćete videti rezultate koji će vam se sigurno svideti”, savetuje Ivana.

Ivana Martinović 2 e1557929809763 5 #fitnessgoals koje treba da postaviš sada da bi ovog leta najzad bila u formi i izgledala najbolje moguće

#goal 3: Pronađi trening koji ti najviše odgovara!

Ivana održava funkcionalne treninge za koje smatra da su trenutno najpopularniji vid vežbanja, a podrazumevaju vežbe za sve grupe mišića, na svakom treningu. Ovo se razlikuje od vežbanja u teretani, gde možeš da vežbaš jednu grupu mišića po treningu. Naravno, na tebi je da pronađeš model koji će ti najviše odgovarati, ali imaj na umu na odnos između ishrane i treninga – Ivana nam je otkrila da je to 80:20 (80% ishrana, 20% trenig).

Kada je najbolje vreme za treniranje?

Iako mnogi govore da je to jutro, Ivana smatra da ne postoji savršeno vreme za trening. “Treba slušati svoj unutrašnji sat, jer svako ima različit bioritam. Moj savet je da odvojite vreme koje ćete posvetiti sebi, nije važno koji deo dana”, ističe Ivana.

Koje vežbe odabrati?

I ovde odgovor zavisi od toga šta ti je cilj – da li je u pitanju spoljašnji izgled ili poboljšanje zdravlja. Kada je reč o dilemi kardio vs. trening snage, Ivana naglašava da je teško dati prednost određenom treningu, ali lično voli i uvek bira kombinaciju kardio treninga sa treningom snage.

Naša sagovornica svakako preporučuje funkcionalni trening koji i sama drži jer na taj način svaki put treniramo sve grupe mišića, čak i one za koje nismo ni znali da postoje! Čučnjevi, razni iskoraci, razne vrste ležnjaka i trbušnjaka su Ivanina specijalnost i nešto što rado preporučuje, ali naravno, naglašava da je najvažnija ishrana kao “gorivo kojim punimo naše mišiće”!

Ivana Martinović 3 5 #fitnessgoals koje treba da postaviš sada da bi ovog leta najzad bila u formi i izgledala najbolje moguće

#goal 4: Nabavi udobnu opremu!

Udobnost opreme je jako važna kako bismo neometano izvodili svaki pokret, odnosno vežbu. Ja biram adidas opremu, a posebno mesto dajem njihovim patikama za trčanje (baš u njima i trčim polumaratone). Devojkama preporučujem da probaju nove helanke i sportski grudnjak iz Primeknit kolekcije koja je dizajnirana tako da pruža savršeno prijanjanje, ali i da u isto vreme ponudi potpunu slobodu kretanja. Kolekcija je idealna za rekreativne i profesionalne sportistkinje koje žele da treniraju bez ikakvih ometanja”, otkriva nam Ivana svoju tajnu.

Don’t Rest Primeknit FLW grudnjak i Believe This Primeknit FLW helanke napravljene su uz pomoć iste Primeknit tehnologije, odnosno konstrukcijom tkanine koja se kreće baš kao i telo, pružajući podršku i udobnost u ciljanim područjima. Ukoliko ne želiš da ti vežbanje bude mučenje i opterećenje, odgovarajuća oprema može da bude “sitnica” koja obezbeđuje lepši osećaj i bolje rezultate!

Ivana Martinović 4 e1557929855552 5 #fitnessgoals koje treba da postaviš sada da bi ovog leta najzad bila u formi i izgledala najbolje moguće

#goal 5: Motiviši se!

Zaprati Ivanu na Instagramu i eto motivacije! Iako se Ivana ovim našalila, kako kaže, u svakoj šali ima pola istine. “Jedan od načina da dobijemo motivaciju jeste da pogledamo kako razni ljudi na raznim društvenim mrežama treniraju i onda da se vodimo onim “kad može on, mogu i ja”. Svako može da trenira, samo je potrebno da pronađete svoj “tip” treninga. Ako ne znate šta biste trenirali, menjajte – jedan mesec teretana, drugi mesec aerobik i tako dok ne dođete do svog treninga, trenera i mesta za treniranje. Samo se krećite, a o odustajanju ne razmišljajte jer od toga nemate ništa. Samo treba da vam je na pameti da ako odustanete, odustajete od sebe, objašnjava Ivana.

Ivana Martinović 5 e1557929880997 5 #fitnessgoals koje treba da postaviš sada da bi ovog leta najzad bila u formi i izgledala najbolje moguće

A sad, odakle početi?!

Pronađite dobre trenere koji će vas na pravi način uvesti u priču vežbanja. Ne gubite samopouzdanje što neko bolje ili snažnije trenira od vas, normalno je da niste u kondiciji na početku. Vi ste tu zbog sebe, a ne zbog drugih. Imajte strpljenja da naučite kako da pravilno izvodite vežbe i uđete u formu. Dajte sebi vremena. Budite uporni i konstantni. Postavite jasan cilj i krenite ka njemu, motiviše nas Ivana.

Fotografije: Promo

Ivana

Comments