Svakog 22. aprila širom sveta obeležava se Dan planete Zemlje! Dan kada na globalnom nivou mislimo na životnu sredinu i na to kako da joj pomognemo. Ova ideja je nastala još ‘70-tih godina kada su se održavale simbolične šetnje sa porukom da treba širiti ljubav i mir, a reći ne ratovima!

Danas, ovaj Dan predstavlja najveću građansku akciju na svetu, jer neretko Zemlju uzimamo zdravo za gotovo – prekomerno trošimo i koristimo njene prirodne resurse, zagađujemo sredinu, a da ni dvaput ne pomislimo i ne zapitamo se – da li možemo živeti drugačije?

planeta 1 1 Da li možemo spasiti planetu Zemlju?

Dan planete Zemlje je bio pre par dana i inspirisani tom činjenicom, odlučili smo da je pravi trenutak da okrenemo novi list i unesemo male, a ipak jednostavne promene u našu svakodnevnicu koje možda ne deluju kao nešto što može napraviti veliku razliku – ali zapravo baš one mogu koristiti našoj planeti!  

Evo 5 malih stvari koje možeš da učiniš svaki dan, kako bi spaslia planetu:

Idi pešice ili biciklom

Ovo nije uvek jednostavno znamo, ali kada god možeš idi pešice ili biciklom, pogotovo ako nisi u žurbi. Ukoliko ostaviš auto parkiran u garaži smanjuješ emisiju karbon dioksida i drugih zagađivača vazduha, a osim toga, šetnja ili vožnja bickla će značiti i tvom telu i zdravlju, tako da jednim “udarcem” dobijaš duple koristi!

Ne rasipaj vodu

Budi svesna kako koristiš i trošiš vodu tokom dana. Na primer, kada ujutru pereš zube ili se umivaš, nemoj ostaviti vodu da teče iz česme ako ti nije potrebna. Ako ugasiš slavinu tokom pranja zuba ili kose, možeš da uštediš i do 18 litara vode dnevno, jer recimo tokom tuširanja u proseku potrošimo i do 9 litara vode u minuti!

Osim toga, možeš otići i korak dalje i nabaviti slavine koje štede vodu! GROHE EcoJoy proizvodi su dizajnirani da štede vodu i energiju čak do 50%, a da pri korišćenju ne osetiš nikakvu razliku u jačini mlaza. Naravno, GROHE proizvodi i slavine sa senzorima koje se automatski pale i gase čim postaviš odnosno skloniš ruke, što je dodatni nivo štednje energije i vode!

grohe 1 Da li možemo spasiti planetu Zemlju?Essence

Mali deo GROHE proizvoda sa funkcijom EcoJoy možete pogledat u nastavku:

grohe 3 Da li možemo spasiti planetu Zemlju?Allure Briliant

grohe 2 Da li možemo spasiti planetu Zemlju?Lineare New (XL)

grohe 4 Da li možemo spasiti planetu Zemlju?Eurocube

Comments