O kreativnosti se mnogo piše i govori, ali koliko je zapravo primenjujemo u svakodnevnom životu? Da li znaš koliko je ona moćno sredstvo u potrazi za zadovoljstvom i ispunjenijim životom? Ko su kreativni ljudi i kako oni zapravo razmišljaju? Ovo su knjige uz pomoću kojih ćeš pronaći odgovore na pitanja šta je zapravo kreativnost i kako da je primenjuješ u stvaralaštvu, ali i svakodnevnom životu.

“Velika čarolija”, Elizabet Gilbert

Ovo je knjiga koja će ti zaista pomoći da budeš kreativnija, ne samo ukoliko tvoje zanimanje ima veze sa umetnošću, već i u svakodnevnom životu. Zapravo, u svaki posao ili hobi možeš uneti malo kreativnosti, što će bitno poboljšati tvoje zadovoljstvo i kvalitet života. U “Velikoj čaroliji”, autorka svetskog bestselera “Jedi, moli, voli” zalazi duboko u proces stvaranja, kako bi sa čitaocima podelila svoj pogled na kreativnost i objasnila kako ju je sama otkrivala u sebi, suočavajući se sa svojim strahovima, dilemama i upoznajući sebe. Sa dubokim razumevanjem za čitaoce, ona velikodušno nudi pomoć na putu do misteriozne prirode inspiracije, traži od svih koji žele da stvaraju da svim srcem prihvate svoju radoznalost ,dokazujući na primerima iz svog života da je ljubopitljivost jedna od najvažnijih karakteristika života onih koji teže da budu svakodnevno kreativni.

View this post on Instagram

🐞"Iako se putevi i ishodi kreativnog življenja uveliko razlikuju od osobe do osobe, mogu vam garantovati jedno: kreativan život je pojačan život. To je veći život, srećniji život, razvijeniji život i vraški mnogo zanimljiviji život. Živjeti na taj način – stalno i tvrdoglavo ističući dragulje koji su skriveni u vama – jeste lijepa umjetnost, sama po sebi. Zato što se kreativno življenje nalazi tamo gdje će Velika čarolija uvijek obitavati." ELIZABET GILBERT . 🐞 Prosla je već možda jedna decenija kako sam pročitala knjigu Jedi, moli, voli. I dan danas sjećam se emocija koje mi je ta knjiga izazvala, baš smo se nekako uskladile. Bila je to jedina knjiga Elizabet Gilbert koju sam pročitala, sve dok nisam ugledala naslov Velika čarolija. Ne znam za vas ali ja vjerujem u magiju, vjerujem u čuda, vjerujem da smo svi rođeni za nešto. Volim na svijet da gledam iz neke magične perspektive (mada to naravno nije 24/7, 365 dana u godini), da vidim ljepotu u prirodi i ljudima. Knjiga je u meni samo rasplamsala tu kreativnost koju nastojim da izbacim iz sebe svakodnevno. Opet mi se desilo to da smo se knjiga i ja pronašle, da li ja nju ili je ona gledala u mene dok je nisam kupila, nisam sigurna, a nije ni bitno. Iskrena da budem u pojedim dijelovima najezila sam se od glave do pete, Elizabet je ovom djelu dala dio sebe i ispricala svoje nevjetovatno čarobne zivotne situacije. . 🐞Ono sto zelim da vam kažem jeste da ako osjetite potrebu da na neki nacin ispoljite svoju kreativnost (pa makar to bio i neki profil na instagramu, kao sto se meni desilo) onda to i uradite, jer tad kreće magija, samo ako je znate prepoznati. 😍 Kad jednom uđete u čarobni, magični, kreativan i inspirativan svijet, svemir će vam slagati put na kojem će ideje kucati na vasa vrata.🤩🤩 . 🐞Da li vjerujete u magiju i čuda? . #bookblogging #balkanbookstagram #book #bookis #bookstagram #velikacarolija #elizabetgilbert #magic #knjiga #knjizarakultura #knjigoljupci #citajknjigu #bookography #bookwarm #ilovebooks #bookie #bibliophile

A post shared by Maja Malešević (@citaj_putuj_voli) on

“Moć kreativnosti”, Džona Lerer

Ova knjiga potpuno razotkriva kreativnost i kreativni proces – kreativnost nije “dar” koji poseduju samo odabrani. To je pojam koji obuhvata raznovrsne i različite umne procese koje svi možemo naučiti da koristimo efikasnije. Saznaćeš kakve su bile stvaralačke navike Boba Dilana, kakve su stimulanse koristili čuveni pesnici i otkriti zašto je u Engleskoj u doba kraljice Elizabete I došlo do eksplozije kreativnosti. Sve u svemu, štivo koje zaslužuje da se nađe na tvojoj polici sa najdražim knjigama.

View this post on Instagram

Ovo nagrađivanje je završeno. Hvala svima na korisnim komentarima. 💓 💡NAGRAĐIVANJE 💡za sve koji ovaj tekst pročitaju do kraja! 😉 Kada sam u knjižari ugledala ovu knjigu pažnju mi je prvo privukao naslov. Podnaslov je obećavao da će biti korisna, a korice su me podsetile na sve one papire koje su stradali dok sam u školi pisala sastave. I naravno da sam morala da je pročitam! 😇 Uvod mi je govorio da će knjiga sadržati mnogo primera iz nauke i industrije. Hmmm… Nije to moja oblast. Pomislila sam da neću dobiti odgovore koje sam očekivala. Onda je usledila priča o kreativnim blokadama Boba Dilana, o nastanku pesme Rolingstounsa "Satisfaction", o važnosti fokusiranosti u kreativnom procesu, o autističnom surferu koji je postao virtuoz na talasima, o tome kako je nastao planetaeno poznat logo I❤️NY… Svaki primer rasvetljava po neki aspekt kreativnosti. Saznaćete šta možete da naučite od dece kako biste pospešili svoju kreativnost, kada i kako nastaje improvizacija, i još mnogo toga! Generalno, prvi deo knjige bavi se kreativnošću pojedinaca, dok se drugi deo bavi kreativnim procesima u okviru timova. Saznaćete kako lokacija toaleta i kuhinje može da utiče na produktivnost i kreativnost i šta je to "gradsko trenje". Ono što je meni bilo najzanimljivije u drugom delu jesu objašnjenja kako putovanja pomažu razvoj kreativnosti i zašto su neke zadatke uspešnije rešavali oni studenti koji su živeli u inostranstvu. Ono što mi se nije svidelo jeste pažnja posvećena upotrebi psihoaktivnih sredstava u kreativnom procesu. Knjiga sadrži mnogo istraživanja (previše za moj ukus), ali jeste korisna, posebno za sve one koji i dalje mistifikuju kreativni proces i veruju da postoji inspiracija u tradicionalnom smislu te reči. Ako želite da osvojite ovu knjigu koju darujem u saradnji sa @laguna_knjige, napišite u komentaru kako razvijate svoju kreativnost. Nagrađivanje traje do ponedeljka, 9.jula i važi za teritoriju Srbije. Kreativci, srećno!! 🍀 #LagunaKnjige #snoviukoferima #kreativnost #mockreativnosti

A post shared by Jelena Bašević (@snovi_u_koferima) on

Comments