Neke knjige o modi zapravo su mnogo više od toga: riznice ilustracija, sećanja, strasti prema svom poslu i ljubavi prema ljudima sa kojima su autori delili trenutke inspiracije i čiste radosti ili priručnici za život sa stilom, ali bez opterećenja poput “must have” ili “must do”. Jednostavno – igra, radost, joie de vivre i ljubav! Evo nekoliko magičnih knjiga o modi i stilu u koje ćete se zaljubiti “na prvu stranicu”.

“Moda i neke druge priče”, Dušanka Vranješević

U svojoj prvoj autobiografskoj knjizi “Ne daj se zmaju”, Dušanka Vranješević pisala je o svom trnovitom, ali pre svega uzbudljivom putu ženskog preduzetništva u Srbiji, životnim izazovima i suočavaju sa teškom bolešću, ali i ljubavi prema korenima, porodici, prijateljima, svemu onom što danas neretko stavljamo u drugi plan. Knjiga “Moda i neke druge priče”, na neki način predstavlja nastavak prethodnog romana, ali ovaj put pred nama je priča o ljubavi prema modi koja datira iz autorkinog detinjstva, o nastanku manifestacije Serbia Fashion Week, zanimljivim dogodovštinama sa putovanja, druženju sa dizajnerima i svemu što ovu najveću modnu manifestaciju u ovom delu Evrope prati. “Moja razmišljanja o modi posežu u prošlost, sve do spoznaje da sam prve modne ludorije naučila u svojoj kući, spajajući nemoguće boje u dokolici zimskih sedeljki, koje bi organizovala naša majka Zorka. U velikoj sobi, gde se zimi jedino ložilo, okupljale bi se žene sa sela. Uz dokolicu i pesme koje su se pevale, žene bi se takmičile u brzom prelu, pletenju i tkanju. Bilo je tu raznobojnog pletiva, od kojeg bi nastajali lepi i korisni proizvodi kao kape, rukavice, čarape, šalovi, džemperi, suknje, pumparice…”, piše autorka u svom prepoznatljivom stilu, vrlo iskreno i emotivno, a hrabrošću, ljubavlju prema modi ljudima, obojena je čitava knjiga koja zaslužuje da se nađe među najdražima na vašim policama.

knjige o modi i stilu 5 knjiga o modi i stilu koje bi trebalo da se nađu na tvojoj #mustread listi

“Psihologija mode”, Kerolin Mer

Ovo je knjiga o tome koliko moda zapravo utiče na naš identitet i samopouzdanje. Kako se predstavljamo načinom oblačenja? Kada se odećom prilagođavamo, kada ulepšavamo, a kada obmanjujemo? Koliko je prisutna modna diskriminacija? Kakva je veza raspoloženja i emocija sa načinom oblačenja? Šta zapravo stoji iza želje za najnovijom odećom? Kako i u kojoj meri naš lični modni stil predstavlja zapravo neverbalnu komunikaciju? Odgovore na ova i brojna pitanja u ovoj knjizi daje Kerolin Mer, koja se specijalizovala za psihologiju mode i radi kao savetnik sa edukatorima, modnim brendovima i medijskim kućama. Na Londonski modni koledž Univerziteta umetnosti u Londonu uvela je novo usmerenje i novu oblast primenjene psihologije – psihologiju mode sa diplomskim i master programima.

Comments