Onog trenutka kada sam počela da radim i zarađujem, počele su moje muke s novcem. Ironično, zar ne? Kada osoba ima stalna i prilično dobra primanja, očekuje se da će sa lakoćom ići kroz život, kontrolisati troškove i prosto znati kako se novac koristi (da se tako izrazim), ali izgleda da tako funkcioniše ceo svet, samo ne i ja! Čini mi se da ja platu potrošim dok si rekla “legla plata!” a ako bi me pitala na šta tačno potrošim taj novac, bez zadrške ću reći – nemam pojma! To jest, znam da mi deo ode na kiriju i račune i slične obavezne stvari, a ostalo… Hm, možda imam Bermudski trougao u novčaniku?!

U trenutku kada sam prvi put sa svojih 26 godina morala da pozajmim novac i to samo iz razloga što sam platu potrošila daleko pre sledeće i to verovatno na neke hirove i gluposti, shvatila sam da šala mog dečka da će mi voditi finansije više nije samo šala već – potreba! Stvarna potreba. On je svoju ulogu ozbiljno shvatio i napravio mi je pravi pravcati finansijki plan zahvaljujući kojem sam naučila (OK, i dalje učim) kako da se odgovornije ophodim prema novcu koji zaista nije lako zarađen!

7 e1541068981217 Da li i ti imaš Bermudski trougao u novčaniku? Evo rešenja!

Kontroliši troškove – uz pomoć svog mobilnog telefona!

Plaćanje karticom je super, ne poričem, ali samo ako znaš to da radiš mudro i promišljeno. Ja, na primer, provlačim karticu ovde, provlačim je tamo i hop – nema više para na računu. Ne, kartica nije “rupa bez dna” i ako ne razmišljaš, brzo stigneš do nule. Zato sam počela da primenjujem ovaj trik – počela sam da pratim sve transakcije uz pomoć mBanking aplikacije. Pre svega, tako uvek vidim koliko novca imam na raspolaganju, a potom, u samo dva klika mogu da prebacim deo novca na svoj štedni račun i to bez bilo kakvih dodatnih troškova i odlaska u banku (što je sjajno – mrzim redove i čekanje). Na ovaj način, kontrolišući sebe malo više nego inače, imam jasniju predstavu o tome koliko trošim, a to je korak bliže mom odgovornijem ponašanju prema novcu!

unicredit tekst 1 Da li i ti imaš Bermudski trougao u novčaniku? Evo rešenja!

Počni da štediš!

Well, obviously! Odgovornost prema novcu obično podrazumeva štednju i moram da priznam da mi je ovo najomiljenija finansijska navika koju sam usvojila, baš zato što u mom rečniku ova reč ranije nije postojala. Kao što sam već spomenula, s obzirom na to da nisam toliki karakter da novac čuvam u “slamarici”, u UniCredit Banci sam otvorila štedni račun (besplatno!) i počela da izdvajam određenu sumu na mesečnom nivou. Opciono, na raspolaganju su ti i usluge Mastercard®, Visa Installment i Mastercard Platinum kreditne kartice, a sam štedni račun sadrži račun štednje po viđenju, račun oročenog depozita i telefonski servis. Moram da naglasim da su zaposleni u UniCredit Banci jako ljubazni i da su mi strpljivo objasnili sve što me je zanimalo u vezi sa štednjom tako da sam sada puna sebe i osećam se daleko zrelije i odgovornije – i to ne samo po pitanju novca!

Comments