Ne idi u (bilo kakvu) kupovinu svaki dan!

Ranije sam imala naviku da svakog dana kupujem – nešto! Hranu, kozmetiku, odeću… Prosto nije prolazio dan, a da ja ne potrošim novac kako za ono što mi objektivno treba, tako i za ono što mi ni za tri života ne treba. A onda sam počela da planiram svaku kupovinu. Po pitanju hrane, napravim spisak namirnica koje će mi biti potrebne za celu nedelju, a onda ih nabavim u jednom danu, u marketu koji je kvalitetan, ali ima povoljne cene. Pa isto to ponovim naredne nedelje i tako redom. Po pitanju kozmetike i odeće sam takođe počela da budem promišljenija i napravila sam listu prioriteta koju nisam “praznila” odjednom, već postepeno, čak i tokom nekoliko meseci. Na primer, trebaju mi nove patike, ali s obzirom na to da ide zima i da su mi preče čizme, kupiću njih, a patike odlažem do daljnjeg. Možda ti se čini da je ovakav princip kupovine “na gomilu” isti kao da kupuješ malo svakog dana, ali nije. Malo se lako pretvori u mnogo, veruj mi! Ovako, držiš se spiska, zanemaruješ hirove i uvek pronađeš super vikend akcije!

unicredit tekst 2 Da li i ti imaš Bermudski trougao u novčaniku? Evo rešenja!

Počni da sakupljaš iskustva, a ne stvari!

Jedna od finansijskih navika srećnih ljudi jeste ta da novac troše na iskustva koja ih zaista čine srećnim i ispunjenim, a ne na stvari. Ovo se zove hedonic treadmill” i reč je o ideji da se vremenom navikavamo na stvari što znači da nešto što nas je nekada usrećivalo (npr. nova haljina) kasnije to više ne čini (ah, ta iznošena haljina, pih). Sve što je materijalno nas tera da se upoređujemo sa drugim ljudima, a verujem da i sama znaš koliko je to loše, dok sve ono što je društveno – ne. Zato, bolje je otići na večeru sa prijateljicom nego isti novac potrošiti na nešto što te neće zaista oraspoložiti i razveseliti. Ovo znači da, ako već hoćeš da trošiš (npr. ušteđevinu), možeš da trošiš, ali makar pametno i vredno pomena!

Isplaniraj kako ćeš da trošiš novac – i drži se plana!

Već sam pominjala planiranje. Pa, planiranje je ključ svakog uspeha, pa tako i ovog finansijskog. Ne samo da treba da isplaniraš kada ćeš i šta kupovati, već generalno treba da isplaniraš i raspodeliš novac tako da pokriješ period od jednog do drugog primanja (ili duže). Primera radi: kada primim platu, odmah odvojim novac za plaćanje kirije i svih živih računa, odvojim novac za štedni račun, odvojim novac za džeparac (ono što mogu da trošim u toku dana na hranu, piće i ostale dnevne potrebe), odvojim novac za kupovinu odeće ili kozmetike (u zavisnosti od toga šta je na listi prioriteta) i odvojim nešto novca za “crne dane”, za svaki slučaj, ako iskrsne nešto. Zaista se trudim da ostanem u tim okvirima i da ovu poslednju gomilicu novca ne diram. Nekad uspem, nekad ne, ali od kad sam počela ovako da raspoređujem prihode, mnogo mi je lakše u životu i mnogo ređe ostajem bez dinara! Najzad…

Ovaj tekst je deo serijala “Pametni vodič kroz finansije jedne moderne devojke”.

Fotografije: WANNABE MEDIA

Ivana

Comments