Da li je ikad pogrešno vreme za francusku muziku? Pa još romantičnu? Naravno da ne. Pustite je u pozadini – i već radi dobar deo posla. Od pamtiveka Francuzi svetski prednjače u tom pogledu, a svoj vrhunac, kom danas mnogi i dalje nisu dosegli, doživeli su 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošlog veka. Prominentni francuski kompozitori kreirali su muzički stil šansone i kabarea. Francuska je peta zemlja na svetu sa najvećim muzičkim tržištem, a njeni umetnici su proizveli veliki broj internacionalnih zvezda.

Ovom prilikom, izdvojili smo pet francuskih pesama za koje smatramo da su postavile određene kriterijume u domenu romantike. Da li ste saglasni sa našim izborom?

Françoise Hardy – Comment te dire adieu

Već prvi upečatljivi ton govori da je ova pesma kvalitetna, drugačija. Serge Gainsbourg ju je napisao za očaravajuću Françoise, koja je uz nju zacementirala svoju međunarodnu slavu. Zbog velike popularnosti, Hardy ju je otpevala i snimila i na italijanskom i nemačkom jeziku. Mlada pevačica ju je promovisala i uživo, i u raznim televizijskim emisijama, a gledaoci i slušaoci su setno pevali – kako da ti kažem zbogom?

Édith Piaf – La Vie en rose

Kakva bi ovo lista bila bez Édith Piaf, koja predstavlja jednog od začetnika francuske šansone? Édith je pesmu snimila krajem četrdesetih prošlog veka. Balada je u SAD-u doživela toliki uspeh da se čak 7 različitih verzija pojavilo na Billboardovoj listi najslušanijih hitova. Pevali su je Bing Crosby, Dean Martin, Louis Armstrong… a kasnije i Bette Midler i Donna Summer. Upečatljivi Édithin vokal pun emocije i čežnje čini to da La Vie en rose predstavlja jednu od najlepših pesama svih vremena. O istoriji pesme možete saznati i u istoimenom biografskom filmu o legendarnoj francuskoj pevačici koju tumači Marion Cotillard, koja je za rolu dobila Oskara.

Comments