Charles Aznavour – La Boéme

Ovo je iskonska francuska ljubavna pesma, koju je komponovao Charles Aznavour, a napisao Jacques Plante, na temu života pariskog boema. Numera govori o slikaru koji se priseća svojih mladalačkih godina na Monmartru i perioda kad je bio gladan, ali srećan. Aznavour je jednom prilikom izjavio da je pesma oda, poslednje zbogom boemskom Monmartru. Pored francuskog, snimio ju je na italijanskom, španskom, engleskom, nemačkom i portugalskom jeziku, pevajući je doslovno na svakom svom koncertu.

Dalida – Histoire d’un amour

Otkako ju je Yolanda Cristina Gigliotti, umetnički Dalida, prvi put otpevala 1955. godine, pesma je zauvek ušla u anale francuske muzike. Numera govori o čoveku koji se priseća prošle ljubavi. Napisao ju je Carlos Eleta Almaran, inspirisan nedavnom smrću žene svog brata. Odmah po objavi, Histoire dun amour je postao deo soundtracka meksičkog filma. Pojedini kritičari su smatrali da pesma govori da je ljubav trajan osećaj za žene, a prolazan za muškarce.

Serge Gainsborg & Jane Birkin – Je t‘aime…moi non plus

Čuveni pevač i tekstopisac, Serge Gainsboirg, prvenstveno je otpevao ovu pesmu u duetu sa Brigitte Bardot, s kojom je u tom trenutku bio u ljubavnoj vezi. Kad su se rastali, Serge se zaljubio u mladu englesku glumicu Jane Birkin, pa je s njom snimio novu verziju koja je postala još popularnija. Numera se pozicionirala na 1. mesto hitova Ujedinjenog Kraljevstva, ali je u mnogim drugim državama bila zabranjena zbog eksplicitnog seksualnog sadržaja. Ovo je, naravno, učinilo da pesma postane planetarni hit, a Serge i Jane su snimili i istoimeni erotski film 1976. godine.

Naslovna fotografija: instagram.com/francoisehardyfans

Dušan Veselinović

Comments