Dugo sam živela u zabludi da je za negu kože bitno samo ono spolja – odgovarajući proizvodi za čišćenje i umivanje, posebne maskice, razne četkice i sunđerčići za pranje, pa jedna krema, druga krema i tako u nedogled. Međutim, nakon mnogobrojnih “when you do skincare but your skin doesn’t care” momenata, shvatila sam da nešto u celoj toj priči nije održivo, odnosno, da me nešto non-stop koči. Da, moja ishrana. Ili je možda bolje rečeno kombinacija mesa, krompira i testa na hiljadu i jedan način. Dobro, ne hranim se uvek tako, ali poenta je da nega spolja nije dovoljna ukoliko se ne neguješ i iznutra – ako ne unosiš dovoljno tečnosti, ako ne unosiš dovoljno vitamina i namirnica koje su dobre za tvoje zdravlje i samim tim izgled kože, bez obzira na to da li ih konzumiraš ili stavljaš direktno na kožu (setimo se Kendall Jenner i njene maske od avokada). Dakle, takozvana “čista” lepota je nešto na šta treba da se fokusiramo, a za početak, ovo je spisak namirnica koje bi trebalo da se nađu u tvom domu.

Aloe vera

Saksija sa aloe verom može da izgleda slatko na tvom prozoru, ali ova moćna biljka može da učini mnogo toga još. Ukoliko imaš problem sa aknama, ekcemima i sličnim problemima sa kožom, probaj da ta područja tretiraš gelom iz lista aloe vere (list preseci uzdužno i izvuci što više gela koji ćeš naneti na kožu). Osim toga, još jedna opcija je i ispijanje soka od aloe vere koji možeš pomešati i sa kokosovom vodom za ekstra dozu hidratacije. Inače, aloe vera je poznata po svom protivupalnom dejstvu, a bogata je antioksidantima, enzimima, vitaminima A, B, C i E i folnom kiselinom.

aloe vera e1593511884984 5 namirnica koje će ti pomoći da imaš blistavu kožu

Voće

Pored odlaska kod dermatologa u slučaju ozbiljnih problema sa kožom, dovoljno sna i smanjenja stresa što je moguće više, za zdravu kožu je važna i hidratacija i balansirana ishrana koja uključuje dosta voća i povrća. Specifično, pomorandže i drugo citrusno voće su odlični za kožu zbog obilja vitamina C i vode, a znamo da je vitamin C ključan za obnavljanje kože. Voće koje treba da uvrstiš u svoju ishranu je i bobičasto voće jer je takođe bogato vitaminom C i antioksidantima.

citrusi e1593511971220 5 namirnica koje će ti pomoći da imaš blistavu kožu
Comments