Svi koji se bore s anksioznošću znaju da ovaj neprijatan osećaj može doći kada ga najmanje očekujete, često bez ikakvog racionalnog objašnjenja. Okidači mogu biti različiti – od stresa koji vam stvara posao, do problema u romantičnim vezama, ali za neke ljude to može biti i sama pomisao na novi dan i obaveze koje ih čekaju. Stručnjaci su utvrdili postojanje tzv. “jutarnje anksioznosti”, a broj ljudi koji se suočava sa velikim stresom čim ustane iz kreveta ujutru je sve veći. Ukoliko se i sami borite sa negativnim mislima i neosnovanim strahom svakog jutra, izdvojite vreme za sebe i isprobajte neke od navedenih rituala kako biste opuštenije započeli novi dan i makar malo ublažili simptome anksioznosti.

Naspavajte se

Istina je da ne vodimo dovoljno računa o higijeni sna i da često završimo skrolujući društvene mreže do kasno u noć, spavajući samo 4 ili 5 sati. Osim što na duži rok može imati negativne posledice po vaše zdravlje, nedovoljna količina sna učiniće vas nervoznim čim otvorite oči i nećete imati dovoljno energije tokom dana. Sat vremena pred spavanje nemojte koristiti digitalne uređaje i pokušajte da ustanovite večernju rutinu tako što ćete svakog dana ići u krevet u približno isto vreme.

Meditirajte

Stručnjaci predlažu da uspostavite i jutarnju rutinu u kojoj ćete uživati, a kako je to obično deo dana u kojem smo potpuno sami, možete ga iskoristiti za meditaciju. Fokusirajte se na trenutak u kom se nalazite i odagnajte sve negativne misli koje vam prođu kroz glavu, a vaše telo i um će vam biti zahvalni. Osim što ćete dan započeti veoma mirno, vaš um će biti fokusiran na sadašnjost i lakše ćete se nositi sa negativnim situacijama i osećanjima sa kojima se budete susreli u toku dana.

Comments