Puderi koje nanosimo na lice, mogu biti, u najmanju ruku, nezgodni. Teško je izabrati pravu nijansu i uklopiti je sa bojom tena, mogu izgledati kao da na licu nosimo masku, zatim se mogu uvući se u sitne bore i naglasiti ih – umesto da ih sakriju, a ukoliko i nekako uspemo sve ove prepreke savladamo uspešno, tu su onda i pitanja poput: Da li uzeti puder u kamenu ili tečni puder? Ako uzmemo tečni puder, koliku pokrivenost treba da ima? Ako ima srednju pokrivenost, da li izabrati mat finiš ili sjajni finiš?! Toooliko pitanja, a ti si samo htela da kupiš puder!
Dobro izabran puder i zatim ispravno nanošenje istog je možda najteža makeup tehnika koju moramo savladati, osim možda konturisanja. Makeup umetnici se ponose i diče svojom tehnikom nanošenja pudera – jer će dobra osnova učiniti tvoj ten blista ceo dan.
Nažalost, većina nas uglavnom ima loša iskustva sa nanošenjem pudera, zato smo potražili savete najpoznatijih svetskih makeup umetnika kako bismo definisali koje su to najčešće greške koje pravimo prilikom nanošenja pudera i koja to jednostavna rešenja možemo da primenimo kako bismo uvek imali blistav i besprekoran ten!

Biraš pogrešnu nijansu pudera

Prvi i najveći “greh” kada je nanošenje pudera u pitanju jeste da biramo pogrešnu nijansu zbog čega u najmanju ruku izgledamo smešno! Radi se o tome da većina nas ne zna koje su nam boje podtonovi kože i zato vrlo lako izaberemo pogrešnu nijansu. Dakle pre svega moraš definisati da li imaš tople ili hladne podtonove kože, odnosno da li tvoja koža više “vuče” ka zlatnim i žutim nijansama ili ka hladnijim pink tonovima. Postoji nekoliko trikova koje možeš primeniti da bi ovo jasno definisala, ali za svaki od njih je bitno da koristiš dnevno svetlo. Recimo, pogledaj vene na ruci, da li su plave ili zelene? Ukoliko su plave, verovatno imaš hladan podton kože, a ukoliko ti deluju zeleno za tebe su puderi koji imaju tople, žute tonove.

slike 1 6 najčešćih grešaka prilikom nanošenja pudera koje verovatno praviš + kako da ih izbegneš!

Puder nanosiš kao “masku”

Puder bi trebalo da se koristi kako bi izjednačila ten i prikrila sitne nepravilnosti poput malih ožiljaka, crvenila i podočnjaka, ali to ne znači da treba da naneseš pola bočice na lice kako bi te nepravilnosti sakrila! Trudi se da na bradi, ivicama lica i liniji kose, puder naneseš tako što ćeš od sredine lica prstima ili četkicama, puder blendirati ka spolja.
Ukoliko tvoja koža ima puno nesavršenosti, izaberi Vichy DERMABLEND [3D CORRECTION] korektivni puderkoji je postojan i do 16 sati, nudi visok nivo pokrivenosti i ujednačuje ten, a namenjen je masnoj koži sklonoj aknama. Ovaj puder je obogaćen salicilnom kiselinom i eperulinom, te vidno umanjuje nesavršenosti ukoliko se koristi iz dana u dan.

slike 2 1 6 najčešćih grešaka prilikom nanošenja pudera koje verovatno praviš + kako da ih izbegneš!
Comments