Stres nikada ne gledamo kao na nešto što je dobro i korisno, iako to može da bude, naročito kada nas natera na nešto za šta nismo ni znali da nam je potrebno ili da to uopšte i možemo. Ali, pre nego što uočiš pozitivne strane tog pomalo neprijatnog osećanja, nauči kako da ga umanjiš i oslabiš, istovremeno razvijajući zdraviji, pravilniji i nežniji pristup prema sebi.

Budi bolja, a ne savršena

Kada si pod stresom, sve može da bude okidač da prosto poludiš, naročito kada se ti baš trudiš da budeš bolje, da suzbiješ stres, da uradiš nešto dobro za sebe… Ali, sve što je previše isforsirano i prosto neprirodno, retko kada uspeva, zato je bolje da odustaneš od ideje da nešto treba savršeno da uradiš i da ne smeš nigde da pogrešiš – poenta je ne da budeš savršena i bezgrešna, već da budeš bolja i da polako i nežno učiš na svojim greškama. Prihvati situaciju takvu kakva jeste i zdravorazumski razmisli o tome šta možeš da unaprediš i kako možeš da se osetiš bolje, bez prevelikih očekivanja i pritiska. Ništa se ne sređuje preko noći i ništa, pa ni borba sa stresom, nije prava linija.

stres e1593782995867 6 tehnika za smanjenje stresa koje preporučuju terapeuti

Primećuj dobro, a ne loše

Kada si pod stresom iz bilo kog razloga, jako je teško fokusirati se na bilo šta drugo što nije u vezi sa tim. Stalno razmišljaš o tome šta se desilo, zašto se desilo, brineš se i nerviraš, pogoršavajući svoje stanje. Znam, uvek je lakše razmišljati negativno nego pozitivno iako ne znam zašto je to tako, ali pokušaj da okreneš situaciju. Umesto što razmišljaš o svemu lošem što se desilo, pokušaj da se fokusiraš na dobro jer toga sigurno ima, samo si zaboravila na to. Osetićeš se bolje kada shvatiš da nije sve tako crno, a čak i to što ti stvara problem jednostavno pokušaj da rešiš, uradi nešto, ne nerviraj se u prazno. A onda ćeš moći da se opustiš i budeš istinski zahvalna za sve što imaš.

Zameni “ali” sa “i”

Ovo je jednostavan trik koji ti zapravo dozvoljava da imaš pomešana osećanja jer je to sasvim normalno. Na primer, umesto što ćeš reći “radujem se što ću živeti sa dečkom, ali se plašim kako će to izgledati” jednostavno reci “radujem se što ću živeti sa dečkom i plašim se kako će to izgledati” jer ne treba sputavati pozitivnu emociju negativnom, a takođe je sasvim u redu da neki događaj u tebi budi i jedno i drugo. Tako je to sa velikim odlukama! Zato, ne budi stroga prema sebi, ne sputavaj svoja osećanja i dozvoli sebi da osećaš baš sve što osećaš, bez griže savesti.

Comments