Bilo da radiš od kuće ili ne, sigurno u tvom domu postoji neki kutak koji podseća na kancelariju, u kome si (barem u teoriji) uvek organizovana, produktivna i dosledna svojim radnim zadacima. Međutim, malo po malo, taj kutak može postati prenatrpan, neorganizovan, ali i potpuno zapostavljen. Kako bi povećala svoju produktivnost, radnu energiju i želju sa obavezama, bitno je da tvoj radni prostor bude čist, funkcionalan i estetski prijatan, jer sređen stan je sređen život zar ne? Prostor u kome provodiš vreme utiče na kvalitet tvog posla, ali i na to kako ćeš se osećati, tako ćeš se u lepom prostoru momentalno osloboditii nepotrebnog stresa i bićeš mnogo produktivnija.

Ukoliko ti je zaista potrebna promena kako bi svoje radne sposobnosti kod kuće podigla na viši nivo, u nastavku ti otkrivamo nekoliko saveta kako da tvoj radni prostor bude mnogo praktičniji i organizovaniji.

Definiši mesto na kome radiš

Nemaju svi zasebnu sobu sa velikom kožnom stolicom i prostranim stolom, to je sasvim normalno, zato je bitan korak da definišeš gde je zapravo tvoje “radno mesto”. To može da bude spavaća soba (ali veruj nam, ustani iz kreveta), ili kuhinja. Ukoliko radiš u velikom prostoru, definiši granice i ne pokušavaj da dodaš još nameštaja ili dekora. Ukoliko radiš u malom prostoru, treba još jasnije da definišeš granice, odnosno zone rada, kako lako ne bi “skliznula” sa radne stolice u svoj topli krevet.

Preuredi i raskloni

Ne možeš da napreduješ ukoliko se uporno spotičeš na haos koji se godinama taložio. Otvori fioke, pobacaj tu nepotrebnu hrpu papira, organizuj knjige koje su ti potrebne, svo štivo koje će ti u jednom momentu možda zatrebati stavi na neko mesto gde ti neće smetati, a gde će ti biti pristupačno u momentu kada ti bude zatrebalo. Sitnice iz detinjstva, staru dekoraciju i sve druge “gluposti” skloni u onu nevidljivu fioku – kantu za đubre.

Prostor za skladištenje stvari 

Onda kada budeš imala sve što ti je potrebno za rad od kuće, videćeš da će ti polako ponestajati prostora. Lepe kutije, korpe i kante su savršeno mesto da odložiš sve stvari koje su ti potrebne da bi neometano radila i da uvek znaš gde ćeš ih naći.

Comments