Iako je usmeno pripovedanje tradicija koja oduvek postoji, podkasti su udahnuli život izgovorenoj reči. U nastavku je kratka lista onih koji će vam biti najdraži ovog proleća, od indijskih legendi preko uvek aktuelne teme položaja žene u društvu, kao i zdravstvenih tema, do #MeToo pokreta.

Asking For It

Ovo je fiktivna predstava iza koje stoji “Palata Sirena” autorke Kaitlin Prest. Goldie beži od haotičnog detinjstva da bi kasnije prešla od partnera koji joj uskraćuje ljubav do partnera koji ju je gotovo utopio u njoj. “Asking For It” je mračna serija, sirova i takva da se u nju može lako uroniti. Zvukovi su stručno urađeni, na bogat način u slojevima postavljeni jedan preko drugog kako bi slušaoci uronili u svet same priče. Ovo nije audio-drama koja je obeležena škripom vrata, zvonjavom na ulaznim vratima ili kuckanjem u stakla. Naprotiv, urađena je veoma ukusno i delikatno.

The Catch & Kill Podcast

U poslednje dve godine, Pulicerov nagrađivani novinar Ronan Farrov pratio je tragove svog istraživanja o Harvey Weinsteinu kako bi otkrio druge priče o blokadama u sistemima koji štite moćne muškarce optužene za stravične zločine. Ali, te podatke nije izneo sam. Neverovatna grupa izvora – od hrabrih zviždača do neotkrivenih operativaca iz senke – odlučila je sudbinu ovih istraga, ponekad rizikujući sve u tom procesu. “Catch & Kill Podcast” donosi vam ove priče u živopisnim, zadivljujućim detaljima.

The Daily – The Jungle Prince

U ovoj kratkoj, ali sjajnoj mini seriji, dnevna informativna emisija New York Timesa istražuje priču koja se godinama prenosi sa prodavača čaja na vozače rikša do malih trgovaca prodavnica u Old Delhiju. Princ, princeza i kraljica – za koju se kaže da je poslednja iz šiitske muslimanske kraljevske loze – sakrili su se duboko u šumi, u palati odsečenoj od grada. Nakon četiri godine izveštavanja u Indiji i Pakistanu, Ellen Barri otkriva čudnu i tragičnu istinu koja se krije iza misterije “Princa iz džungle”.

Comments